boo energi logo boo energi logo
Jumbo Nyhetsbrev

Novembers nyhetsbrev

Månaden blev varmare än normalt i hela landet och i större delen var temperaturen 2-3 grader över det normala. För södra Götaland slogs det oktoberrekord på flera håll, till exempel i Hanö, Helsingborg och Malmö. Vädret har varit mycket gynnsamt för elpriset som blev mycket lägre än väntat i oktober. Milt väder, samtidigt som det blåst en hel del gör också att både gaslagren inte behövt nyttjas och att vattenmagasinen kunnat fyllas på.

Energi fortsätter att engagera och det går nästan inte en dag utan att ett nytt energispartips dyker upp i TV-rutan eller i våra sociala kanaler. Många är engagerade och det kommer hela tiden nya idéer från politiker och experter för hur Europa ska lösa energiutmaningen.

Vi ser med glädje tydliga trender för att hushållen i vårt elnätsområde minskat sin elanvändning gentemot föregående år, både i september och oktober. När vi tillsammans gör små små justeringar i vardagen kan vi påverka elpriset i hela Sverige.

Riktpriset/prognosen för det rörliga elpriset i november är i skrivande stund 205 öre/kWh i elprisområde 3, inkl. moms. Samtidigt vet vi att det är otroligt svårt att förutspå marknaden med det rådande läget. Om du har timavräkning kan du påverka denna kostnad. Vi har lite tips om du läser vidare. 

Tänk att vi för ett år sedan var lyckliga över att Corona pandemin led mot sitt slut och lyckligt ovetande om vad som skulle ske ute i resten av världen.

På vår hemsida har vi valt ut några av de aktuella händelser inom ämnet energi och sidan uppdateras löpande.  

AKTUELLT JUST NU

Det blev ett mörkt lördagsmys på många håll 

Runt klockan sju i lördagskväll var det många i vårt elnätsområde som blev utan ström. Vi beklagar att ni som blev drabbade fick ett strömavbrott med riktigt dålig tajming.

De flesta fick tillbaka strömmen relativt snart, medan Eknäs och Tollare fick vänta lite längre, ungefär i tre timmar.

Strömavbrottet orsakades av ett kabelfel på en högspänningskabel och jourhavande montörer kopplade om i elnätet så strömmen till er kunder gick en annan väg. Elen var tillbaka hos samtliga klockan 21:30.

image0

Mycket lägre elpris än väntat i oktober

Boo Energis rörliga elpris landade på genomsnittet 0,96 kr/kWh exkl. moms i oktober, i elprisområde 3. Ett mycket lägre genomsnittspris än experterna prognostiserat.  

Detta beror främst på att vi haft milt väder och blåsigt, vilket gjort att gaslagren i Europa har kunnat fyllas på. Det tillsammans med att vi alla använder mindre el gör att elen räcker längre och till fler.

Boo-portföljens genomsnittspris i oktober blev för första gången sedan april 2021 högre än det rörliga elpriset för en enskild månad 1,39 kr/kWh exkl. moms. Om vi ser till hela året har Boo-portföljens genomsnitt varit 52 öre lägre än rörligt elpris (exkl. moms) även om det rörliga elpriset blev lägre nu i oktober.


Trenden är tydlig både för september och oktober. Vi har i Boo minskat vår elanvändning med ungefär 10 procent i september och hela 16 procent i oktober jämfört med förra året.

 Höstbild

Om du har timavräknat rörligt elpris kan du kontrollera om du är bra på att använda elen vid rätt tider

Ta fram din faktura som når dig denna vecka och titta på sidan två för att se ditt elpris per kilowattimme. Har du ett lägre rörligt elpris än månadens snitt som för oktober var 0,96 kronor per kWh exkl. moms så har du använt el på "bättre" tider än det genomsnittliga hushållet. Har du däremot ett högre rörligt elpris har du använt elen på "sämre" tider när efterfrågan av el är hög och priset också dyrare.

Har du Boo-portföljen kan det också vara värt att jämföra sig med snittet. Sedan starten 2015 har Boo-portföljen i stort sett alltid varit ett bättre val än rörligt elpris, men vid enstaka tillfällen har rörligt elpris varit lägre, som nu i oktober till exempel. 

Diagrammet nedan visar hur elpriset kan svänga över dygnet. Elpriset är oftast lite lägre på helgen, då elanvändningen minskar när många industrier och företag håller stängt. 

 12 november

Diagrammet visar Boo Energis elpris för dygnet den 14 november i prisområde 3. Priset visas i öre per kilowattimme och inkluderar vårt påslag, elcertifikat och moms. 

Högkostnadsskydd

Regeringen och Svenska kraftnät har nu kommit fram till hur elprisstödet kommer hanteras.  

Du som bor i elprisområde 3 kommer få ett stöd som är 50 öre/kWh. Vi som nätbolag har som uppdrag att rapportera våra kunders elanvändning till Försäkringskassan. Högkostnadsskyddet avser elförbrukning under perioden 1 oktober 2021 tom 30 september 2022.

  • Alla som har ett avtal med ett elnätsföretag, omfattas. Hushåll, företag och organisationer.
  • Förslaget granskas nu av Energimarknadsinspektionen. Ännu finns inget datum satt för utbetalning.
  • Det är den kund som finns på leveransadressen dagen efter Energimarknadsinspektionens beslut som kommer att få ersättningen.

Om du bor i Boo Energis elnätsområde kan du logga in på "Mina Sidor" för att se hur mycket el du använt under perioden och räkna ut hur mycket du kommer kunna få utbetalt i högkostnadsskydd. 

Räkna ut hur mycket högkostnadsskydd du kommer att få: 

Välj förbrukning och period 2021-10 till 2022-09 och ladda om. Därefter kan du exportera uppgifterna och enkelt räkna ihop din elanvändning för perioden. 

Just nu finns det ingen information om vem som skall administrera utbetalningen. 

Mina sidor

Ladda Easee

Vi kan hjälpa dig med laddbox och installation 

Nu kan du enkelt beställa din nya laddbox direkt i vår webshop. Efter att du klickat hem en box som passar dig kan du vänta dig ett samtal från oss inom fem dagar. Vi går igenom din beställning och stämmer av att allt är klart inför en smidig installation.

I vår standardinstallation används alltid den kraftigare kabeln som klarar upp till 22 kW för både snabbare och säkrare laddning.  

För närvarande har vi en leveranstid på mellan 2 - 4 veckor och tillsammans med vår installationspartner ser vi till att arbetet utförs av en auktoriserad elektriker. Dessutom hjälper vi till med Skatteverkets "Grön Teknik" skattereduktion.

Gå till vår webshop för laddbox

Vad kostar det att brygga kaffe? 

Var finns det möjlighet att dra ner eller använda elen när den är billigare? Något som är bra att ha med sig är att det alltid är värmen och varmvattnet som är den största energitjuven.

Brukar du till exempel tumla kläderna efter tvätt? Då är vårt bästa tips att låta kläderna lufttorka. Torktumlaren är mer energikrävande än tvättmaskinen även om olika torktumlare drar olika mycket. En normal torktumlare drar cirka 2-10 kWh per maskin, till skillnad mot tvättmaskinen som använder ca 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh.

Elen till att brygga kaffe (0,15 kWh) kostar ungefär 30 öre, så morgonkaffe kanske du fortfarande kan unna dig. I uträkningen har vi använt novembers prognos/riktpris 205 öre.

På vår hemsida finns fler tips och exempel. Här finns fler exempel

Ett lugnare elpris med Boo portföljen 12

Jarlabergs IF 

Jarlabergs IF tappade en del spelare under våren och har haft en tuff säsong, men ur en tuff tid har de stärkts och de är nu ett mer sammansvetsat lag än tidigare.

De slutade på sjätte plats i högsta serien, och nu när de gjort en så bra säsong är det troligt att de får spela kvar i serien tillsammans med de 12 bästa lagen i Stockholm.

Riktigt bra kämpat Jarlabergs IF! 

Lagbild 2022 Nyhetsbrev

Boo Energi


Värmdövägen 657
Box 103
132 23 SALTSJÖ-BOO
08 - 747 51 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Alla rättigheter Boo Energi 2016

Karta

Adress