boo energi logo boo energi logo
Jumbo Nyhetsbrev

Nyhetsbrev - mars

Detta nyhetsbrev ägnar vi till stor del åt prismodellen Boo-portföljen då det är många som hört av sig till oss och känner sig besvikna över att Boo-portföljen blev dyrare än rörligt elpris i januari. El är komplext och vid portföljförvaltning blir det många detaljer att sätta sig in i. Vi har tagit fram en film som vi hoppas kan göra allt lite tydligare. 

Innan vi går vidare, så vill vi vara tydliga med att de flesta av våra kunder har fått lägre elräkningar genom att välja Boo-portföljen. Prismodellen som varit sannerligen lyckad sedan starten 2015 och har för många varit ett långsiktigt bra alternativ. Boo-portföljen blir dyrare än rörligt elpris även i februari, medan prognosen för mars fortfarande är osäker. Därefter ser det ljusare ut för vår helt klart bästa avtalsform genom åren. Avsnittet om Boo-portföljen och Boo-portföljsfilmen finner du längst ner i mejlet. 

Februari 2023 blev varmare än vanligt i hela landet och temperaturen låg på mellan 1 till 3 grader över för vad som är normalt för årstiden. Norges vattenmagasin har en nivå som ligger över normalen för första gången sedan augusti 2021 (undantaget en vecka i november förra året) medan Sveriges vattennivåer har en fyllnadsgrad som är 37 % gentemot 41 % som är den normala nivån för perioden.

I och med allt som hänt på energimarknaden har vi på Boo Energi märkt att intresset för energismarta tjänster ökat markant det senaste året. Solceller, energilagring och laddboxar har aldrig tidigare varit så hett som nu när hushållen rustar upp och förbereder sig för att hantera den nya energisituationen. Även andra elsnåla produkter som kaminfläktar, smarta element och isolering är något som också ökat markant i försäljning det senaste året enligt en artikel i Dagens Industri.

I mars väntas det bli kallt, både med mindre nederbörd och betydligt mindre vind. Detta medför också att elpriset väntas bli högre i veckan som kommer.  

Vi börjar som vanligt med elpriset som i februari blivit lägre än prognoserna. Det beror främst på två saker. Dels har vi lärt oss att hushålla med elen och vi behöver inte lika mycket el till uppvärmning när temperaturerna är högre. I Sverige har vi minskat vår elanvändning med 25 % gentemot förra året. 

Trosa naturbild

Rörligt elpris och Boo-portföljen i februari

Det rörliga elpriset i februari blev precis som i januari lägre än väntat. Väderleken har varit både blåsig och mild vilket gör att efterfrågan på el gått ned samtidigt som vi får mer el från vindkraften. Priserna som anges nedan är exklusive ursprungsgarantier. 

Boo Energis rörliga genomsnittspris landade till slut i februari på 91 öre/kWh exkl. moms och 114 öre/kWh inkl. moms. 

Boo-portföljen genomsnittspris blev även högre än rörligt i februari, 215 öre/kWh exkl. moms och 269 öre/kWh inkl. moms.

Hur utfallet blir i mars är fortfarande svårt att sia om, men därefter ser det ljusare ut. Mer information om hur prissättningen för Boo-portföljen fungerar, film och exempel där vi jämför med rörligt elpris finns längre ner i brevet.

Så här vet du om du använder elen på rätt tider när du har ett rörligt timavräknat elavtal:

Ta fram din faktura för februari för att se ditt unika rörliga elpris per kilowattimme (sidan 2). Har du på fakturan ett lägre rörligt elpris än 91 öre/kWh (Nordisk energimix) eller 97 öre/kWh (100 % förnyelsebar el) så betyder det att du använt el på bättre tider än den genomsnittliga kunden hos Boo Energi. Har du ett högre rörligt elpris än ovan har du använt elen på tider när efterfrågan på el varit hög, vilket ger ett högre genomsnittspris. 

För Boo-portföljen är samma referenspris 215 öre/kWh (Nordisk energimix) resp 222 öre/kWh (100 % förnyelsebar el) för februari.

Boo-appen

Boo-appen kan hjälpa dig analysera ditt användarmönster när du har rörligt elpris och Boo-portföljen. Gå in i menyn detaljerad historik och gör en jämförelse med spotpris. Då får du snabbt en förståelse för vilka tider du använder mer el i förhållande till spotpriset. Kan du möjligen flytta en del av elanvändningen till andra tider?

Boo-appen kostar inget och finns att ladda ner där appar finns, sök på Boo Energi.

När vi i informationen anger priser, så inkluderar det elcertifikat samt Boo Energis inköpskostnader och påslag, men exklusive ursprungsgarantier. Vi använder prisområde 3 (SE3) och Svenska kraftnäts schablonmedelpris för aktuell månad. Inte respektive kunds unika timpriser. I historiska värden anger vi alltid Boo-portföljens ”baspris”, vilket är utan marknadsprisanpassning. Vi anger om priset är exkl. alt. inkl. moms. 

Se när priset är lägst Följ och jämför Se din historik 13

Vill du ha din faktura i Kivra? 

Nu kan du enkelt via "Mina Sidor" ändra hur du vill ha din faktura. Välj din anläggning och klicka på pilen bredvid leveranssätt faktura. Där kan du välja om du vill ha din faktura per e-post, brev eller Kivra. 

Mina Sidor

Strömavbrott 

I söndags blev många av våra nätkunder utan ström en tid. Avbrottet berodde på ett fel i en högspänningskabel. Det var ganska många av er som blev strömlösa en kortare tid när vi arbetade med att lokalisa felet. Alla hade strömmen tillbaka strax före klockan 15. Vi beklagar det inträffade. 

Kabeln som var boven i dramat är nu frånkopplad från nätet för åtgärd, förhoppningsvis kan vi reparera och driftsätta den senare i veckan. På bilden ser du Micke som under strömavbrottet övervakade och styrde arbetet från vår driftcentral. Vissa kopplingar går att fjärrstyra, medan andra omkopplingar måste göras av montörerna ute på fältet.


Micke elskåp

Mätarbyte i vårt elnätsområde 

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen, tagit fram funktionskrav för framtidens elmätare. Tillsammans med de andra nätbolagen i Sverige har vi fått uppgiften att byta ut cirka 5 miljoner elmätare runt om i landet före 2025.

Den elmätare som vi på Boo Energi använder heter Kamstrup Omnipower och hittills har vi bytt ut 11 000 av våra kunders elmätare.

Vi kommer att prioritera elmätarbyten under året och vi har som mål att våra 3 000 resterande kunder ska ha fått en ny Omnipower mätare innan 2024. Detta så vi är klara i god tid före de nya kraven börjar gälla.

Mätarbyte vecka 9 och 10 

Under sportlovsveckan byttes elmätarna ut på Möjavägen och denna vecka fortsätter vi arbetet på Skarpövägen och resterande vägar i Krokhöjden. 

När det närmar sig för elmätarbyte informerar vi alltid berörda i god tid, så ni vet att vi kommer. Har du inte fått en ny smart elmätare än? Håll ut, snart kommer vi till ditt område!

Här finns mer information om vår elmätare Omnipower

Vi var på Nacka Företagarträff

Den 23 februari var vi på plats på Nacka Strand Möten & Event. Vi har ställt ut på Nacka Företagarträff sedan 2012.

Det var många intressanta gäster inbjudna för att dela med sig av sina erfarenheter från livet. Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande invigde dagen. Petter, artisten pratade varumärke och Günther Mårder, VD för Förtagarna talade förstås om ekonomi.

De tillsammans med andra föreläsare, utställare och besökare såg till att det blev en lyckad dag.

Kom och träffa oss på Nacka Företagarträff 3

Skuru IK möta Kungälv 

Den 18 februari var Boo Energi matchvärd i Nacka Bollhall när Skuru mötte Kungälv i handboll. Trots ledning i halvtid för hemmalaget med 14-12, vann Kungälv till slut med 2 måls marginal. Genom förlusten fick Skuru lämna 2:a platsen i tabellen.

Som matchvärd får man äran att dela ut pris till matchens lirare i vardera lagen. Maria från oss utsåg Alexandra Bjärrenholt som tog ett stort ansvar hela matchen igenom. 

Det var första gången faktiskt, som vi delade ut pris efter en för Skuru förlorad match, och en liten del av tjusningen försvinner.....

Skuru den 18 februari beskuren

Anders vann biljetter till Robbie Williams

Som matchvärd får man äran att dela ut pris till matchens lirare i vardera lagen. Maria från oss utsåg Alexandra Bjärrenholt som tog ett stort ansvar hela matchen igenom. 

Det var första gången faktiskt, som vi delade ut pris efter en för Skuru förlorad match, och en liten del av tjusningen försvinner.....

I januaris nyhetsbrev kunde ni tävla om två biljetter till Robbie Williams. För att delta bad vi er att skicka in en mening eller citat som beskrev Boo-portföljen. Vi har fått in många bra svar. Av de som var med och tävlade valde vi ut tio bidrag som vi gillade extra mycket och av dessa drog vi en slumpvis vinnare. Anders vann, och hans bidrag löd:

"Med Boo-portföljen sitter man tryggt i favorit-fåtöljen!"

Bilden från showen är tagen av Anders när han var på plats i Avicii arena och han skriver så här om föreställningen:

"En show i världsklass med elektrisk stämning! Robbie Williams var grym, en entertainer ut i fingerspetsarna, med fantastisk publikkontakt."

Avicii Arena launch hemsidan

20 % rabatt på Elon i Sickla

Som kund hos Boo Energi får du 20 % rabatt på hela sortimentet i elon:s butik på Fannys väg 3 i Sickla.*

Det enda du behöver göra är att berätta att du är kund hos Boo Energi och visa din senaste elräkning från oss när du gör ditt inköp.

Elon Sickla har samlat allt för hemmet, köket och tvättstugan under ett tak och deras kunniga personal hjälper dig att göra en bra affär. Välkommen in till Nackas trevligaste kök- och vitvarubutik!

*Gäller i Sicklabutiken på ett köp tom den sista mars 2023. Erbjudandet gäller inte på tjänster och går ej att kombinera med andra kampanjer, rabatter eller erbjudanden.

Boo-portföljen 

 Det var många som ringde till kundservice efter att ni fått fakturan från oss i början av februari. Många kände besvikelse och frågade hur man kunde vara så dålig på att köpa in el. Även februari visar ett sämre resultat för Boo-portföljen. Borde vi inte lärt oss något från förra månaden?

Nu är det inte så enkelt tyvärr och Boo-portföljen blev dyrare än rörligt elpris även i februari som vi nämnde inledningsvis. 

Enkelt förklarat så görs prissäkringar som i portföljprodukter likt Boo-portföljen löpande innan leverans. När vi haft 18 månader med konstant ökande elpriser, där prissäkringar ändå måste utföras.

Under sensommaren och i slutet av 2022 visade alla signaler på att det rörliga priset skulle landa på 3–5 kr/kWh exkl. moms. Då skulle Boo-portföljens drygt 2 kronor/kWh exkl. moms kännas ”billigt”. Kraftigt väderomslag till milt väder i kombination med att alla elanvändare blivit bättre på att minska sin elanvändning har gjort att prisbilden för rörligt elpris gick ner och därmed blev Boo-portföljen för stunden dyr.

Dammsuga mellanbild

Resultatet i Boo-portföljen kan liknas som en fond 

I en fond är det värdet i fonden som ändras, du påverkas inte av resultatet så länge du har kvar fonden. Resultatet, vinsten eller förlusten får du den dagen du säljer dina andelar.

I portföljprodukten som vi kallar Boo-portföljen betalar du ett pris för elen varje månad, där kostnaden (”värdet”) skiljer sig från månad till månad, precis som värdet i fonden. Resultatet är dock mer direkt, men i bägge fallen är det att resultatet över tid som ska bli så bra som möjligt och gärna bättre än om man inte valt fond- eller portföljförvaltning.

Vinsten över tid 

Diagrammet nedan visar "vinsten" i Boo-portföljen jämfört med rörligt elpris över tid. I slutet på 2020, fanns nästan inget kvar på "pluskontot" i portföljen. Pandemin och ett varmt år (varmast sedan 1756), gjorde att elpriserna var lägre än vad någon hade kunnat förutspå. Däremot har det varit riktigt lyckat från början av 2021. 

Det som diagrammet egentligen visar är att om du använder ca 20 000 kWh per år och har haft portföljen sedan 2018, så har du sparat 14 000 kronor på prismodellen. 

År 2022 var ett riktigt bra år för Boo-portföljen (utom oktober) 

Nästan alla som tecknat sig för Boo-portföljen har sparat pengar jämfört med rörligt elpris, även efter att Boo-portföljen haft ett högre pris i början på året. Du som valde att ansluta dig till portföljen i slutet på 2022 kom in vid lite "fel" tidpunkt, men vi tror fortfarande att om du hänger kvar i portföljen kommer du kunna spara pengar framåt.  

Vi tror att det snart blir som vanligt igen och att du får ett jämnare, lugnare och bättre elpris med Boo-portföljen över tid. Precis som det sett ut historiskt, men det är prognoser då vi lärt oss att marknaden svänger kraftigt. 

Med kryss

Diagrammet visar ackumulerad kostnadsbesparing i kronor inklusive moms för Boo-portföljen jämfört med rörligt elpris. De tre linjerna visar kostnadsbesparing beroende på årsförbrukning. Vi har använt Boo Energis genomsnittsprofil för våra elnätskunder.

För att se ditt ungefärliga resultat, välj den linje och tidpunkt som motsvarar ditt hushålls Boo-portföljsstart. 

Exempel: Kalle gick med i portföljen i maj 2019 och använder ca 20 000 kWh per år. Kalles kostnadsbesparing blir mellanskillnaden mellan linjens värde vid ingången (det gröna krysset) jämfört med utgången av diagrammet januari 2022. Alltså ca 14 000 kr minus ingångsvärdet på 5 000 kr. Det gör att Kalle har sparat  9 000 kronor på att välja Boo-portföljen jämfört med rörligt elpris till och med januari 2023.  

Vinter 1

Boo-portföljen - Filmen

Boo-portföljen en produkt vi är mycket stolta över, men den är inte helt lätt att förstå. Vi hoppas denna 3 minuters film gör det lite lättare.

För dig som vill lära dig mer, finns information att läsa på vår hemsida. Där går vi mer i detalj in på hur prissättningen fungerar och hur Boo-portföljen under de första månaderna kunde bli högre än rörligt elpris. Vi visar också en tabell för genomsnittspriserna för rörligt elpris och Boo-portföljen under det senaste året.

Här beskriver vi mer i detalj - varför blev Boo-portföljen dyrare än rörligt elpris i januari och februari

 

Boo Energi


Värmdövägen 657
Box 103
132 23 SALTSJÖ-BOO
08 - 747 51 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Alla rättigheter Boo Energi 2016

Karta

Adress