boo energi logo boo energi logo
Jumbo Solceller

Vill du bidra till Sveriges elförsörjning?

Solceller - checklista

Uppdaterad: 1 februari 2024

Solceller ger dig 100% förnybar energi, vilket innebär att du är med och bidrar till miljövänlig elproduktion.

När du tagit beslut om att installera solceller och bestämt tid för installation, finns det ytterligare några saker du behöver tänka på samt myndigheter du behöver meddela. Vi har listat några saker som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen till att bli en färdig mikroproducent.  

Teckna solcellsavtal
När solen gassar kommer du kunna sälja ditt elöverskott. Vi på Boo Energi köper gärna din el, observera att du behöver skicka in ett avtal till oss.

Här finner du våra avtal om du vill sälja din el till oss.

Hur mycket producerar min anläggning?
Beroende på vilket fabrikat av växelriktare man investerar i finns det tillhörande appar som man laddar ner. Via appen kan man bland annat följa sin elproduktion. Solaredge är den vanligaste appen för de anläggningar vi installerar. 

Checklista
 

20 % i skattereduktion för Grön Teknik
När du väl bestämt dig för köp av en solceller räknas 20% av från priset i form av skattereduktion för Grön Teknik. Avdraget är presenterat i offerten och räknas av på din slutfaktura. Boo Energi ansöker om återbetalning hos skatteverket vilket gör att du som konsument inte behöver göra någonting.

Skattereduktion - vid årets slut
När året är slut skickar elnätsföretaget en kontrolluppgift till Skatteverket. Den visar hur mycket el du sålt under året. Om du inte sålt fler kilowattimmar än du köpt förtrycks din deklaration med det antal kilowattimmar du sålt i underlaget för ”skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el”. Därefter får du, för närvarande, tillbaka 60 öre per såld kilowattimme på deklarationen.

Nätnytta
Nätnytta är den ersättning du får av ditt elnätsbolag i och med att du som mikroproducent (tillverkar egen el och säljer ut till elnätet) minskar elnätsbolagets kostnader för överföring av el. Hur stor ersättningen blir beror på vilket elnätsbolag du har. Boo Energi betalar för närvarande ut 8,0 öre/kWh för den el vi köper av mikroproducenter. Utbetalning sker löpande via månadsfakturan. 

Solelportalen
Energimyndigheten har en portal där det finns mycket mer att läsa om just solceller. www.energimyndigheten.se/solelportalen

Lampa med orange sladd

Alla rättigheter Boo Energi 2024