boo energi logo boo energi logo
Jumbo Solceller

Vill du bidra till Sveriges elförsörjning?

Checklista - Solpaneler

Solpaneler ger dig 100% förnybar energi, vilket innebär att du är med och bidrar till miljövänlig elproduktion.

När du tagit beslut om att installera solpaneler och bestämt tid för installation, finns det ytterligare några saker du behöver tänka på samt myndigheter du behöver meddela. Vi har listat några saker som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen till att bli en färdig mikroproducent.  

Teckna solcellsavtal
När solen gassar kommer du kunna sälja ditt elöverskott. Vi på Boo Energi köper gärna din el, observera att du behöver skicka in ett avtal till oss.

Här finner du våra avtal om du vill sälja din el till oss.

Hur mycket producerar min anläggning?
Beroende på vilket fabrikat av växelriktare man investerar i finns det tillhörande appar som man laddar ner. Via appen kan man bland annat följa sin elproduktion. Solaredge är den vanligaste appen för de anläggningar vi installerar. 

Elcertifikat (EC) och Ursprungsgarantier (UG)
För varje 1 000 kWh el du säljer tilldelas du som microprocucent 1 EC och 1 UG. Dessa är värda pengar, priserna har tyvärr sjunkit drastiskt på senaste tiden. För att sälja dina EC och UG behöver du ansöka om ett konto hos Energimyndigheten och få tillgång till ett system som kallas för CEASAR, årsavgiften för ett Cesarkonto är 200 kronor. För de flesta mikroproducenter lönar det sig inte att öppna ett Cesarkonto med de förutsättningar som ges idag.  Här kan du läsa mer om elcertifikat och ursprungsgarantier.
 
Checklista
 

15% i skattereduktion för Grön Teknik
När du väl bestämt dig för köp av en solpaneler räknas 15% av från priset i form av skattereduktion för Grön Teknik. Avdraget är presenterat i offerten och räknas av på din slutfaktura. Boo Energi ansöker om återbetalning hos skatteverket vilket gör att du som konsument inte behöver göra någonting.

Skattereduktion - vid årets slut
När året är slut skickar elnätsföretaget en kontrolluppgift till Skatteverket. Den visar hur mycket el du sålt under året. Om du inte sålt fler kilowattimmar än du köpt förtrycks din deklaration med det antal kilowattimmar du sålt i underlaget för ”skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el”. Därefter får du, för närvarande, tillbaka 60 öre per såld kilowattimme på deklarationen.

Nätnytta
Nätnytta är den ersättning du får av ditt elnätsbolag i och med att du som mikroproducent (tillverkar egen el och säljer ut till elnätet) minskar elnätsbolagets kostnader för överföring av el. Hur stor ersättningen blir beror på vilket elnätsbolag du har. Boo Energi betalar för närvarande ut 2,0 öre/kWh för den el vi köper av mikroproducenter. Utbetalning sker löpande via månadsfakturan. 

Solelportalen
Energimyndigheten har en portal där det finns mycket mer att läsa om just solceller. www.energimyndigheten.se/solelportalen

Lampa med orange sladd

Boo Energi


Värmdövägen 657
Box 103
132 23 SALTSJÖ-BOO
08 - 747 51 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Alla rättigheter Boo Energi 2016

Karta

Adress
X

We've sent you to another page!

The page you requested (/wp:admin/includes/class:wp-media-list-data.php) does not exist on our site, so we sent you to this one instead, which we found similar. We hope to have guessed right, please don't blame us, we're just computers ;).