boo energi logo boo energi logo
Jumbo Nyhetsbrev

Pris för dygnet

5 februari 

Boo Energis rörliga timavräknade genomsnittspris för dygnet den 4 februari landar på 132 öre/kWh. Priset avser elprisområde 3 och inkluderar, moms, elcertifikat och påslag. 

5 feb

Analys vecka 5 

Vädret var betydligt mildare i förra veckan, vi hade både mer nederbörd och vind över normalt. Den här veckan inledde även den blåsigt för att sedan minska i vindstyrka och med fallande temperaturer. Det lite kyligare vädret väntas hålla i sig till och med lördag sedan blir det lite mildare, blåsigare och blötare väder igen.

Både Norge och Sverige har en fyllnadsgrad i vattenmagasinen som ligger under det normala för årstiden.

Priserna på gas har fortsatt att falla då de europeiska gaslagren är fortsatt robusta och ligger på samma nivåer som 2020 vilket är betydligt högre än övriga år.

Kolpriserna är svaga och handlas på nivåer vi såg innan kriget.

Förra veckan kom spotpriset in på det näst lägsta veckosnittet för detta år i och vi har kunnat se lite lägre priser än vi blivit vana vid på senare tid.  

För närvarande rekommenderar vi rörligt elpris eller Boo-portföljen. 

Ladda ner vår app

Varning för bedragare i samband med elstödsutbetalning 

Risken för bedrägeriförsök kommer att öka markant i februari när elstödet ska betalas ut. Det förutspår Polismyndigheten, som anser att läget är så allvarligt att man behöver gå ut med en varning inför det att konsumenterna i elområde 3 och 4 ska få sina elstöd utbetalda nästa månad. Det rapporterar Sveriges Radio.

Varningen är en förlängning av de scenarier som Svenska kraftnät och Försäkringskassan redan flaggat för.

– Garanterat kommer bedragarna utnyttja ett sådant här tillfälle. De kommer att försöka ringa upp kanske framför allt äldre och säga att man kommer från Försäkringskassan och att man har problem med personens kontonummer. Att man inte kan betala ut ersättning och be dem logga in med bankdosa eller Bank-ID, säger Björn Sidenhjärta vid polisens bedrägerigrupp, till SR.

Hjälp gärna din äldre släktning

Likt tidigare uppmaningar gäller fortsatt att lägga på luren om man är medveten om problemet. Ingen ringer upp dig och ber dig logga in om det är ett seriöst företag, säger Björn Sidenhjärta.

Polisen vädjar även till alla som har äldre anhöriga man tror riskerar att luras, exempelvis föräldrar, att hjälpa till inför utbetalningarna vid händelse av att bedragarna tar kontakt.

– Då ska man se till att deras bankdosor och mobila Bank-ID inte är i händerna på dem, menar polisen.

Följer samhällsutvecklingen

Enligt polisen följer bedragarna samhällstrenden för att hitta nya sätt att lura människor på pengar.

Vi från Boo Energi kommer inte ringa dig för att betala ut ditt elstöd. Vi råder dig till att vara misstänksam, även om det är en mycket tråkig utveckling.....

Utbetalning av elstöd

Nu är det klar att hushållen i elprisområde 3 och 4 ska få elstödet utbetalat med start 20 februari. 

Swedbank har fått i uppdrag av Försäkringskassan att genomföra utbetalningar av elstöd. Utbetalningarna sker via Swedbanks utbetalningssystem. 

Länk till Svenska Kraftnäts hemsida - stöd för elanvändare

Här kan du kontrollera eller ändra dina uppgifter för att få din utbetalning.

Se när priset är lägst Följ och jämför Se din historik 8

Beslutat även om elstöd nummer två

Svenska Kraftnät är nu klar med elstödspaket nummer två till hushållen. Cirka 10 miljarder kronor beräknar myndigheten att det ska betalas ut till hushållen för november och december.

Det blir 90 öre per kWh i stöd till Norrland (elområde 1 och 2) och 126 öre (elområde 3) respektive 129 öre (elområde 4) i södra delarna av landet, utifrån ett referenspris på 75 öre per kWh, uppger Svenska kraftnät. Stöd betalas ut för 80 procent av den uppmätta förbrukningen. De återstående 20 procenten blir det inga pengar för. Ett hushåll som använde 2 000 kWh i december får därmed stöd för 1 600 kWh.

När stödet kan betalas ut är oklart, regeringen har tidigare sagt ”någon gång under våren”.

Försäkringskassan har meddelat att den skulle kunna ansvara för utbetalningarna även för detta stöd. Svenska kraftnät begär också formellt att regeringen ser till att det blir så.

Det första elstödspaketet till hushållen ska börja betalas ut från den 20 februari som vi skriver mer om ovan. 

Fakturan i december

För dig som har både elnät och elleverans från Boo Energi visar staplarna på fakturan fel värden, de har olyckligtvis dubblerats, både för 2021 och 2022. Du har dock blivt debiterad för rätt antal kilowattimmar. Vi beklagar att det förvirrar och hoppas rätta till detta till nästkommande faktura. 

Rörligt elpris i december

Priset i december började högt, men har sedan i takt med värmen sjunkit. Dessutom har Oskarshamn kärnkraftverk kommit i gång igen. December som helhet blev dyr och kommer bli den klart dyraste månaden någonsin.

Boo Energis genomsnittspris för rörligt elpris landade i december på 296 öre/kWh exkl. moms och 370 öre/kWh inkl. moms. 

Så här vet du om du använder elen på rätt tider när du har ett rörligt timavräknat elavtal:

Ta fram din faktura för december och titta på sidan två för att se ditt unika elpris per kilowattimme. Har du ett lägre rörligt elpris än 296 öre/kWh så betyder det att du använt el på bättre tider än den genomsnittliga kunden. Har du ett högre rörligt elpris har du använt elen på tider när efterfrågan varit högre.  

Priset du ser på din faktura är ditt genomsnittliga timpris över månaden per kilowattimme. 

Boo-portföljen i december

Boo-portföljen är den prismodell som våra kunder uppskattar mest, där du som kund tillsammans med våra elhandlare påverkar slutpriset. Det är ett rörligt elpris som ligger till grund för Boo-portföljen.

Boo-portföljens genomsnittspris hamnade i december på 201 öre/kWh exkl. moms och 251 öre/kWh inkl. moms. Priserna avser prisområde 3 och inkluderar Boo Energis påslag och elcertifikat, men exkl. marknadsprisanpassning. 

Vilket ditt unika pris för månaden blir beror främst på tre saker:

1. På vilka tider du använder elen

Precis som med ett rörligt timavräknat elpris kan du kan styra och använda elen utifrån vad den kostar. Elpriset är vanligen som lägst mellan 23-06 och som dyrast när vi går upp och när vi kommer hem. 

2. Hur våra elhandlare köper in elen 

Vanligtvis prissäkrar våra elhandelsexperter mellan 60-95 procent av din förväntade elanvändning och inköp kan göras upp till 3 år framåt i tiden. Prissäkringarna blir högre ju närmare den faktiska leveransen vi kommer. 

3. Olika priser vid leveransstart /marknadsprisanpassning 

När du startar upp i Boo-portföljen utförs prissäkringar för att få stabilitet i prissättningen. Dessa ligger separat i ca 18 månader mot befintliga prissäkringar i form av ”plus eller minus x öre/kWh” fram till inköpen harmoniseras in i ”baspriset” för portföljen. Därefter tas marknadsprisanpassningen bort.

Det innebär att våra kunder har olika pris, beroende på vid vilken tidpunkt man ansluter till vår portfölj.

Nästa leverans-start för Boo-portföljen är 2023-03-01. Föregående månads fakturerarade pris (dec-2022) 250,96 öre/kWh. inkl. moms. Boo-portföljen med start 2023-03-01 kan registreras fram till 2023-02-12, därefter är nästa start 2023-04-01. 

Här läsa mer om hur Boo-portföljens prissättning fungerar. 

Skillnaden mellan Boo-portföljen och rörligt elpris för 2022

Diagrammet nedan visar prisskillnaden mellan Rörligt elpris och Boo-portföljen under året 2022. Priset som visas är öre/kilowattimme i prisområde 3, inklusive Boo Energis påslag, elcertifikat och moms, men exklusive marknadsanpassning.

Boo-portföljens genomsnittspris blev under 2022 nästan 65 öre lägre än rörligt elpris per kilowattimme.  Prisjämförelse 2022

Spotpriset för december

Försök att minska din elanvändning på tider när efterfrågan av el är högre. Priset är vanligast som lägst mellan klockan 23-06.   

I december blev *spotpriset högre än i november, dock inte lika högt som man till en början trodde, 269 öre/kWh exkl.moms och 336 öre/kWh inkl. moms.  

*Spotpris

Viktigt att man inte blandar ihop spotprisets månadsvärde med individuellt timavräknat pris. Nordpools månadsspotpris:

Aktuell månads alla timpriser delat på antalet timmar/aktuell månad = Nordpools månadsspotpris (öre/kWh).

Individuellt timavräknad månadspris:

Aktuell månads alla timspotpriser * aktuell månads kundspecifika elanvändning (kWh) per timme = totalkostnad för aktuell månad. Totalkostnad för aktuell månad/ aktuell månads elanvändning (kWh) = Individuellt timavräknat månadspris (öre/kWh).

Här kan du själv gå in och kika på spotpriset* för kommande dygn på Nord Pool spot. 

Nord Pool spot i december

Elskatten 

I dag ligger energiskatten på el på 36.0 öre per kWh. Efter årsskiftet blir skatten istället 39,2 öre, enligt regeringens förordning om omräknat belopp på energiskatten. Inklusive momsen är elskatten i dag 45,0 öre medan den med momsen påräknad blir 49,0 öre per kWh rapporterar TT. I vissa delar av Norrland är skatten lägre. 

För ett hushåll som förbrukar 20 000 kWh per år (genomsnittlig villa) innebär det en ökning med ungefär 800 kr under nästa år. 

Publicerad den 2 december. 

IMG 20221121 180613

Energimyndighetens elsparkampanj

Energimyndigheten lanserar en elsparkampanj med konkreta råd om vad alla kan göra för att använda mindre el.

Devisen från myndigheten är att varje kilowattimme räknas - varje dusch, varje grad och varje kontakt i väggen hemma.

Här kan du läsa Energimyndighetens elspartips.

Barn i dusch

Rörligt elpris 

Nedan ser du en graf med Boo Energis rörliga elpris månad för månad från januari 2018 fram till och med oktober i år. Priserna avser elområde 3, och inkluderar elcertifkat och Boo Energis påslag. 

Rörligt elpris tom oktober

Hur du kan påverka din elkostnad 

Om du har timavräknat rörligt elpris innebär det att Boo Energi levererar elen som köps på Nordpools spotmarknad i aktuellt elprisområde timme för timme. Timpriset ändras timme för timme men bestäms dygnet före och du debiteras i efterskott för den faktiska elanvändningen

Detta gäller enbart om om du har rörligt elpris eller Boo-portföljen hos Boo Energi Försäljnings AB eller motsvarande avtal hos någon annan elleverantör. Har du ett bundet elavtal med fast elpris gör det ingen skillnad om du har tim- eller schablonavräkning då du alltid betalar samma pris per kilowattimme oavsett tid på dygnet. 

Har du schablonavräkning levererar Boo Energi volymvägt rörligt pris. Volymvägt rörligt elpris är Svenska Kraftnäts timpris (spotpris)/kalendermånad, där du som kund erhåller snittpriset för alla elkunder med volymvägt rörligt elpris. 

Om du inte redan har timavräkning kommer vi flytta dig till timavräkning innan årsskiftet. Detta om du har en ny smart elmätare från oss, den nya mätaren heter Kamstrup Omni Power.

Här kan du läsa mer om timavräkning och vad det innebär

Dammsuga mellanbild

Vad är nätförluster?

Nätförluster avser de förluster som uppstår i överföringen av el och definieras som skillnaden mellan hur mycket el som matas in och hur mycket som tas ut på nätet.

Rent tekniskt så uppstår nätförlusterna genom värmeförluster i transformatorer och ledningar. Förlusterna ökar ju mer belastning det är i transformatorn och ledningarna, för ledningarna påverkas förlusterna också av hur långa ledningarna och arean är.

Sen har vi förbrukning som av någon anledning inte mäts. Där är den största orsaken strömtjuvar. Det är ett brott enligt brottsbalken 8 kap. 10§ och heter Olovlig energiavledning. Det kan i värsta fall även vara förenat med livsfara och brandrisk.

Nätförluster handlas och prissäkras på samma marknad som den vanliga elen. Boo Energis nätförluster uppgick år 2021 till 3,61% av den inmatande energi och för 2022 är Boo Energis nätförluster prissäkrade.

Elmätare

Vad händer om elen inte räcker till alla?

Svenska Kraftnät ansvarar för att förbrukningen är i balans och det är Svenska Kraftnät som kan beordra tillkoppling av mer produktion eller bortkoppling av last. Detta sker med hjälp av automatiska system eller manuella frånkopplingar. Vid manuella frånkopplingar kommer Svenska kraftnät beordra regionnätsägare åtgärder på bortkopplingar, Ellevio, Vattenfall är exempel på regionnätsägare. Efter en frånkoppling kommer regionnätsägare informera oss som lokalnätsägare vad som hänt och vilka åtgärder vi skall vidta. I denna slutfas kommer Boo Energi prioritera enligt planer i STYREL. Alla måste behandlas lika och vi som elnätsägare får inte prioritera en kund före någon annan vid till exempel strömavbrott eller effektbrist. Därför finns det något som kallas Styrel. Det betyder ”styrning av el till prioriterade elanvändare” och är ett sätt för kommuner, länsstyrelser och elnätsföretag att kunna ransonera el vid eventuell elbrist.

Elsystemet i stamnät och regionnät är i normal läge dimensionerat att klara ett fel i elsystemet. Svenska Kraftnät är den som är informationsansvarig vid större störningar i elsystemet, ett råd är att ta del av information på deras hemsida.

Boo Energi har tillgång till reservkraft för att utföra underhållsarbeten. Reservkraft kan också användas om vi skulle få ett tillfälligt fel i vårt elnät och vi vill mata el till de kunder som för tillfället är utan ström. Oftast är det en enskild lågspänningskabel eller nätstation och då kan kunderna som omfattas få el tills vi reparerat felet.

Vid tillfälliga effekttoppar - har vi sedan i höstas ett stort energilager på 2 MW, som tillfälligt kan gå in och stötta när många använder mycket el samtidigt.

Vi som elnätsbolag kan inte ge några garantier för att elproduktionen ska räcka till alla. Däremot så arbetar vi löpande med att ha fungerande eldistributionsanläggningar och att vårt nät är säkert. Vi agerar på eventuella åtgärder som Svenska Kraftnät beordrar.

För närvarande har vi inga indikationer på att det ska bli några längre avbrott på grund av effektbrist. 

Förklaring:

Stamnät: Ledningar som geografiskt går över hela Sverige, går att likna vid motorvägar för el.
Regionnät: Ledningar som geografiskt finns i ett större område, exempelvis ledningar runt Stockholm eller mellan flera kommuner.

Styrel

Energimyndigheten har tagit fram en pedagogisk film som är 8 minuter lång. Den beskriver vad som skulle kunna hända om Sverige får elbrist och hur det går till för att prioritera samhällsviktiga användare. Filmen har några år på nacken, men är i allra högsta grad fortfarande både aktuell och intressant.

Länk till Energimyndighetens film om Styrel på Youtube.

Boo Energi


Värmdövägen 657
Box 103
132 23 SALTSJÖ-BOO
08 - 747 51 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Alla rättigheter Boo Energi 2016

Karta

Adress