boo energi logo boo energi logo
Jumbo Anslutning

El till ert nya hus, när det byggs och när det är klart

Säkringsändring

Uppdaterad: 8 januari 2024

Vilken huvudsäkring du behöver beror främst på hur mycket el du använder och hur elförburkningen är fördelad över tid. Om du har energikrävande apparater som kräver mycket ström kan du behöva en större säkring, särskilt när du har många energikrävande apparater igång samtidigt. Har du en vanlig keramiksäkring så slits den mer och den går sönder lättare om du ofta belastar den med en hög effekt .   

När du köper en ny apparat kan du i produktbeskrivningen läsa vilken effekt den har. En säkring på 10 ampere klarar ca 2 300 watt. 

Ändra mätarsäkring 

Om ni behöver ändra er mätarsäkring och bor i vårt nätområde kontakta oss för att diskutera förutsättningarna för detta. Normalt är det inga problem att ändra mätarsäkring inom intervallet 16-35 A. Vid större förändringar kan nätförstärkningar behöva genomföras.

Det går år det bra att boka en tid med oss så utför vi säkringsändringen mot en avgift. En elinstallatör får också utföra säkringsändringen. Han anmäler detta till oss med via ”foranmalan.nu” och er signatur.

Säkringar

Viken storlek på säkring passar din bostad eller verksamhet? 

16 A  - Grå märkning 

Du kan använda en effekt på max 11KW samtidigt. Har du elvärme via panna eller elelment kan du  behöva en strörre säkring. 

20 A - Blå märkning

Du kan använda en effekt på max 14 KW samtidigt. Har du elvärme via panna eller element och kanske bastu kan du behöva en större säkring. 

25 A - Gul märkning

Du kan använda en effekt på max 17 kW samtidigt. Har du elvärme via panna eller element och bastu, kanske golvvärme och andra apparater som kräver mycket el, kan du kanske behöva en säkring på 35 A.  

Är du osäker på om du har rätt storlek på din säkring?

För att pröva om du kan klara dig med en mindre huvudsäkring kan du använda en säkring med lägre styrka samtidigt som du har flera apparater igång. Du behöver inte anlita en elektriker för att testa, det är bottenplattan som säkringen är monterad på som avgör vilken största säkringsstorlek du kan använda. Om säkringen klarar effekten kan du kanske klara dig med en lägre huvudsäkring. 

Önskar du byta till en mindre- eller större huvudsäkring? 

Om du behöver ändra storlek på säkringen i bostaden eller till ditt företag, går det bra att boka en tid med oss så kan vi utföra säkringsändringen, pris från, 963 kronor inklusive moms. 

Du kan även kontakta en behörig elinstallatör för byte av huvudsäkring. När bytet är genomfört meddelar elektrikern att en säkringsändring är gjord till till oss. 

Nätavgifterna förändras vid säkringsbyte och blir lägre med en svagare säkring och högre när den klarar en högre effekt. 

Oss når du på telefon: 08-747 51 70 eller e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Alla rättigheter Boo Energi 2024