Här nedan har vi samlat svar på de vanligaste frågorna men om du inte hittar svar på din fråga nedan är du välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret.
Information om din faktura eller ditt avtal kan du alltid se på Mina Sidor.
Ska du flytta ut?
När du ska flytta, tänk på att alltid anmäla detta till ditt elnätsbolag (bolaget som äger elnätet där du bor) Uppsägningstiden är 1 månad.
Du kan alltid ta med dig ditt nuvarande elhandelsavtal med oss när du flyttar. Anmäl utflyttning här [, eller kontakta oss så kan vi hjälpa dig att hitta en lösning som passar dig.
Ska du flytta in?
Ska du flytta till en bostad inom vårt elnätsområde? Då ska du alltid anmäla inflyttning till oss senast dagen du flyttar in.
Vi erbjuder tre olika prismodeller:
Boo-portföljen:
När du väljer Boo-portföljen låter du våra professionella elhandlare, som bevakar elmarknaden på heltid, hantera inköpen av el åt dig. Erfarna elhandlare köper in elen vid tillfällen när de anser att priset är lågt. Du har precis som vid rörligt elpris möjlighet att påverka din elräkning genom att flytta en del av din elanvändning till tider när priset är lägre.
Uppsägningstid: 3 månader + innevarande kalendermånad.
Rörligt elpris: Följer marknaden och priset kan skilja månad till månad. Elpriset är oftast högre under höst och vinter än under vår och sommar. Om du väljer rörligt elpris får du ett timavräknat elavtal där du själv har möjlighet att påverka din elräkning och flytta en del av din elanvändning till tider när priset är lägre (vanligen mellan klockan 23:00-06:00).
Uppsägningstid 1 månad + innevarande kalendermånad.
Bundet elpris:
Vid bundet elpris betalar du ett förutbestämt pris per kilowattimme. Önskar du veta mer om bundet elpris och hur prisbilden ser ut, vill vi att du kontaktar vår kundservice 08-747 51 70 eller post@booenergi.se.
Boo-portföljen passar dig som vill ha ett tryggt elpris över tid, där de kraftiga prissvängningarna du har i ett rörligt elpris kapas, samtidigt som priset följer marknaden.
Priset ses inte som ett fastprisavtal eller ett rörligt elprisavtal. Det är en kombination av planerade elinköp över tid, där du även kan påverka ditt elprissnitt genom att minska elanvändningen när elen är som dyrast.
Boo-portföljen har sedan starten 2015 haft ett lägre elpris än rörligt, över tid.
Du kan läsa mer om hur Boo-portföljen fungerar här.
Allmänna avtalsvillkor gällande elhandel för konsumenter och företagare från och med 2015-12-11.
Komplement till ovanstående avtalsvillkor gällande elhandel för konsumenter och företagare från och med 2015-12-11.
Boo Energis särskilda avtalsvillkor gällande elhandel för konsumenter och företagare.
Boo Energis avtalsvillkor autogiro.
Boo Energis avtalsvillkor Boo-portföljen.
Har du din anvisningsleverans från Boo Energi kan du ända fram till den sista i varje månad teckna ett avtal med start den första i nästa månad. Logga in på Mina Sidor och teckna ett nytt avtal.
Du hittar alltid en kopia på Mina Sidor eller i vår app.
Du kan också höra av dig till vår kundservice, så hjälper de till, post@booenergi.se eller 08-747 51 70.
Under sommaren krävs en mindre mängd energi för att värma upp din bostad- medan det under vintern krävs en större mängd energi för att bostaden ska bli varm.
Detta i samband med att efterfrågan på el blir högre gör att priserna går upp och du betalar oftast ett högre pris per kilowattimme mer under årets kalla månader.
På baksidan av fakturan finns uppgifter om din elanvändning och kostnad.
Det totala elpriset innehåller fyra delar:
På Mina Sidor och i Boo-appen finns även uppgifter om din förbrukning, timme för timme.
Vi har två olika portaler beroende på vilken du gillar bäst och hur du helst vill logga in. Skall du anmäla en flytt är det för närvarande ”Mina Sidor" som du ska använda.
Boo-portalen
Är du konsument och har tillgång till Bank-id rekommenderar vi ”Boo-portalen”
Mina Sidor
Representerar du ett företag eller vill logga in med användarnamn och lösenord så väljer du ”Mina sidor” (även du som konsument kan logga in här.)
Saknar du BankID kan du välja att skapa ett nytt konto och därmed logga in med mailadress och valt lösenord.
Här finner du Boo-portalen och "Mina Sidor".
Funderar du på att börja producera din egen förnybara el – kanske med hjälp av sol eller vind? Här kan du läsa om hur det går till att ansluta din produktionsanläggning till vårt elnät.
Produktionsanläggningen ansluts till din vanliga elanläggning och den el du producerar kommer i första hand att användas av dig själv och minska ditt behov av att köpa el. Om elen du producerar inte räcker för att täcka ditt behov så fungerar det precis som vanligt – då köper du el av din elleverantör via elnätet och du betalar naturligtvis bara för den el du behöver köpa.
Producerar du mer än du förbrukar kan du teckna avtal med ett elhandelsföretag om att köpa din överskottsproduktion och du kan då också ansöka om elcertifikat hos Energimyndigheten.
Vi köper gärna elen från din solcellsanläggning. Här kan du läsa mer om hur det går till att producera sin egen el från solpaneler.
Från och med den 1 februari 2023 erbjuder vi dig att välja bort miljömärkningen på ditt elavtal, detta då priserna på ursprungsgarantier (UG) har ökat.
Det finns för närvarande följande två alternativ att välja på:
1. 110% klimatpositiv el (100 % miljömärkt + 10 % klimatkompensation):
El som kommer från enbart 100 % förnyelsebara energikällor, sol, vind, vatten och biogas.
2. Nordisk energimix (ospecificerad energimix + 10 % klimatkompensation):
Elen kommer från ospecificerade energikällor som även är fossila.
Här kan du läsa mer om Nordisk energimix och el från förnyelsebara energikällor.
Enligt ellagen och Energimarknadsinspektionens föreskrifter så ska elnätets leveranssäkerhet redovisas. Det finns inga definitioner på vad som ska redovisas så Boo Energi väljer att redovisa den totala tillgängligheten, total avbrottstid och totala antalet avbrott.
Total tillgänglighet (inkl. aviserade/ ej aviserade avbrott i eget nät):
99,999989%
Total möjlig distribution i tid:
121 869 120 timmar
Total avbrottstid orsakad i eget nät (inkl. aviserade avbrott):
33,84 timmar
Total avbrottstid orsakad av överliggande nät:
0 timmar
Antal aviserade avbrott:
17 st
Antal långa avbrott* orsakade i eget nät:
62 st
Antal långa avbrott* orsakade av överliggande nät:
0 st
*) Med 'långt avbrott' avses per definition ett avbrott som varar mer än 3 min.
Siffrorna ovan avser 2020.
Som elanvändare har du rätt till avbrottsersättning om ett elavbrott (på en fas eller flera) varat under en sammanhängande period om minst tolv timmar.
Avbrottsersättningen beräknas för en period med avbruten överföring av el (avbrottsperiod) och perioden anses avslutad vid den tidpunkt då avbrottet upphört, om överföringen därefter har fungerat oavbrutet under de närmast följande två timmarna.
Avbrottsersättningen ska för en avbrottsperiod om minst tolv timmar och högst tjugofyra timmar betalas med 12,5 procent av din beräknade årliga nätkostnad, dock lägst 2 procent av prisbasbeloppet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken avrundat till närmast högre hundratal kronor, vilket för närvarande innebär ett minimibelopp på 1 000 kronor.
Om avbrottsperioden är längre än tjugofyra timmar ska för varje därefter påbörjad tjugofyratimmarsperiod ytterligare ersättning betalas med 25 procent av din beräknade årliga nätkostnad, dock lägst 2 procent av prisbasbeloppet avrundat till närmast högre hundratal kronor, enligt ovan. Avbrottsersättningen kan för en avbrottsperiod uppgå till högst 300 procent av din beräknade årliga nätkostnad.
Ersättningen får jämkas efter vad som är skäligt, om arbetet med att få i gång överföringen av el har behövt försenas för att inte utsätta arbetstagarna för betydande risker.
Vi ska betala avbrottsersättningen till dig utan oskäligt dröjsmål och aldrig senare än sex månader från utgången av den månad då vi fick eller borde ha fått kännedom om avbrottet.
Om du trots ovanstående inte har fått avbrottsersättning och inte har gjort anspråk på ersättning från oss inom två år från det att avbrottet upphörde, går rätten till ersättning förlorad.
Du kan också som elanvändare vara berättigad till skadestånd oberoende av elavbrottets längd. Rätten till ersättning regleras särskilt för Konsumenter (se bilaga 1a) och i de Allmänna avtalsvillkoren NÄT 2012 N (rev) för övriga elanvändare.
Elnätsföretaget tar betalt för drift och underhåll av elledningar. Hos oss betalar du en fast avgift som är beroende av säkringsstorlek och en rörlig avgift för elöverföring per förbrukad kilowattimme (kWh). Du kan fråga en elinstallatör eller ditt elnätsföretag om du har rätt storlek på säkringarna. Bor du i lägenhet kan du vanligtvis inte ändra säkringens storlek.
Teckna nätavtal genom att anmäla inflyttning.
Du kan inte välja elnätföretag, och därmed inte påverka kostnaderna på så vis. Du kan dock påverka kostnaden genom att minska din elanvändning.
Den el du anväder kan du köpa från valfritt elhandelsföretag. Elskatten debiteras av elnätsföretaget från 2018-01-01.
Allmänna avtalsvillkor gällande nätanslutning för konsumenter och företagare från och med 2016-02-01.
Med vår app får du som konsument enkelt koll på din elanvändning, dina kostnader och din miljöpåverkan. Att ladda ner den kostar inget och du får ett bra hjälpmedel som kan förenkla din vardag när det kommer till el.
Du laddar ner den där appar finns. Sök på Boo Energi.
Du loggar enkelt in med Mobilt BankID och kan även lägga till fler medlemmar i hushållet som vill ha tillgång till informationen i appen.
Familjedelning
När du loggat in i appen väljer du vyn: Mina sidor - Kontouppgifter - Familjedelning.
Vi gör fyra försök att dra pengar från ditt konto. Först på fakturans förfallodatum, därefter på de tre följande vardagarna. Om du inte betalar räkningen på egen hand kommer vi att skicka en påminnelse till dig via post den sjunde arbetsdagen i samma månad.
På påminnelsen anger vi vilket datum betalningen måste vara oss tillhanda för att det inte ska gå iväg något inkassokrav. Vet du att du har betalt räkningen så har troligen betalningen inte hunnit till oss innan vi skickade inkassokravet. Svea Ekonomi kommer då att skicka ut en ny räkning på mellanskillnaden. Hör av dig till oss om du har ytterligare frågor.
Så snart vi får återredovisningen från vår partner Svea Inkasso lägger vi in pengarna för avdrag på din nästa faktura. Är det mycket pengar kan du höra av dig till oss så sätter vi in pengarna på ditt konto.
Det dröjer en dag innan vi får din betalning redovisad från banken. Därför kan informationen gå om varandra. På Mina Sidor eller i Boo-appen kan du se om betalningen är mottagen av oss.
Beställningen om nyanslutning måste komma via er elektriker.
Priser och de dokument ni behöver finns under nätpriser, blanketter och länkar. Fyll i och skicka in via e-post, fax eller post. Eller kom in till vårt kontor på Värmdövägen 657.
Om elservisen skall bytas ut, gäller samma ordning som vid nyanslutning. Skillnaden är bara att ni inte behöver skicka in något nätavtal (abonnemangsanmälan) eller betala fakturan i förskott, se nedan.
Tänk på att vid ändring av elservisen till villor, sommarstugor, radhus och kedjehus är fasadmätarskåp ett krav. Det kan i vissa fall passa med mätarkabelskåp.
Priser och de dokument ni behöver finns under nätpriser, blanketter och länkar. Fyll i och skicka in via e-post, fax eller post. Eller kom in till vårt kontor på Värmdövägen 657.
Om ni behöver ändra er mätarsäkring går det bra att boka en tid med oss så utför vi säkringsändringen mot en avgift.
En elinstallatör får också utföra säkringsändringen. Hen anmäler detta till oss med en färdiganmälan som ni har skrivit på.