boo energi logo boo energi logo
Jumbo ladda elbilen

Vad kostar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda din elbil och hur mycket ström som går åt beror bland annat på laddstation och bilmodell. Körstil, hastighet, väg- och väderförhållanden ligger sedan till grund för hur mycket el som går åt när du kör.

Vi har nedan listat några exempel för att försöka reda ut och förenkla, hur mycket det kostar det egentligen att köra med en elbil eller laddhybrid?

Hur mycket el går det åt för att köra en elbil? 

Vad en elbil eller laddhybrid drar varierar från bil, till bil. Även körsätt, last, storlek på batteri och utetemperatur påverkar hur mycket el som går åt. Man säga att elbilar drar ca 2 kWh el per mil. 

Om vi tar Kias elbilar som exempel, så har de en elförbrukning mellan 1,57 – 2,42 kWh/mil. 

Vad kostar det att ladda? 

Snittpris på elhandel 60.43 öre/kWh inkl. moms (rörligt elpris hos Boo Energi mellan 2016-2021)

Elförbrukning: 2 kWh/mil

2 x 0.6043 = ca: 1, 21 krona per mil

Rörlig elnätsavgift*:

Utöver elen tillkommer även elnätsavgift och elskatt som är olika beroende på var du bor och vilket elnätsbolag du har.

Om du har Boo Energi som ditt elnätsbolag är den rörliga avgiften för 2 kilowattimmar 1,33 kronor inklusive skatt och moms.

Elförbrukning: 2 kWh/mil

1,21 (elkostnad enligt uträkningen ovan) + 1,33 (rörlig elnätsavgift) = ca: 2,54 kronor per mil 

Kia på Gotland

Vi räknar vad skillnaden blir med ett elpris på 3 kronor per kilowattimme

Vad kostar det att ladda när elpriset är högre?

Vi räknar istället med ett pris på 3 kronor kWh inkl. moms 

Elförbrukning: 2 kWh/mil

2 x 3 = 6 kronor/mil

Rörlig elnätsavgift*:

Utöver elen tillkommer även elnätsavgift och elskatt som är olika beroende på var du bor och vilket elnätsbolag du har.

Om du har Boo Energi som ditt elnätsbolag är den rörliga avgiften för 2 kilowattimmar 1,33 kronor inklusive skatt och moms.

Elförbrukning: 2 kWh/mil

Total kostnad uppskattas till 7,33 kr/mil  för el och elnät i november 2023. 

Värt att tillägga är att om du har möjlighet att ladda mellan klockan 23-06 blir troligtvis elpriset betydligt lägre. Elnätsavgiften förblir densamma.  

*Elnätsavgift och elskatt skiljer sig mellan de olika elnätsbolagen, exemplet ovan är räknat med Boo Energis rörliga nätavgift.  

Ladda bilen - Kia Niro

Är det billigare att ladda elbilen på natten? 

Ja, det är billigare att ladda på natten. När du laddar nattetid är kostnaden lägre om du köper el, enligt avtalsformerna Boo-portföljen eller Rörligt elpris hos oss. Det är det faktiska timpriset (spotpris som det kallas) på elen som styr när det är som billigast att ladda. 

Om du är kund hos oss kommer du att kunna få inormation om elpris för kommande dygn via vår app som vi lanserar under början av 2023. Via appen kan du även ställa in när du vill ladda bilen om du har en av de vanligaste laddboxarna.

En enkel tumregel är att elpriset nästan alltid är billigast under nattetid mellan 23.00 fram till kl 05.59, där den lägsta prisbilden brukar vara mellan klockan 01.00-04.59.

Elbörsen 

Om du är nyfiken för hur elpriset kommer se ut det kommande dygnet, går det att se på elbörsen Nordpool. www.nordpoolgroup.com  ( Market data /Nordpool Day-ahead / prices).
Välj SE3 / Hourly / datum (det du vill se) / SEK. Priset du får fram är i SEK/MWh. Om du vill se priset per kWh kan du flytta kommatecknet ett steg åt vänster, så blir omvandlingen öre/kWh (exkl moms).

Kopia av Laddas med klimatpositiv el. 4

Välkommen!

Nu ändrar appen utseende
Alla rättigheter Boo Energi 2016