boo energi logo boo energi logo
Jumbo ladda elbilen

Vad kostar det att ladda elbilen?

Uppdaterad: 7 februari 2024

Hur mycket ström som går åt när du kör din elbil beror bland annat på bilmodell, körstil, hastighet, väg- och väderförhållanden.

Ladda inte din bil med ett vanligt eluttag, det är inte säkert. Använd istället en laddbox som är speciellt framtagen för laddning av elbilar och laddhybrider. Med hjälp av laddboxen blir laddningen både säkrare och snabbare jämfört med om du skulle ladda din bil i ett vanligt vägguttag.

Kopia av Laddas med klimatpositiv el. 4

Hur mycket el går det åt för att köra en elbil?

Vad en elbil eller laddhybrid drar varierar från bil, till bil. Även körsätt, last, storlek på batteri och väderförhållanden påverkar hur mycket el som går åt. Generellt brukar man räkna med att en elbil drar ca 2 kWh el per mil. 

På vintern får elbilar kortare räckvidd. Litiumjonbatterier trivs bäst i ungefär samma temperaturer som människor, och när det kombineras med högre förbrukning vintertid kapas räckvidden.

Vi har i räknexemplet nedan ponerat att bilen drar 2 kWh/mil. 

Räkneexempel - genomsnittspriset på el under 2023

I prisexemplet nedan har vi använt Boo Energis rörliga snittpris på elhandel under förra året, 85,20 öre/kWh inkl. moms, elcertifikat och påslag i elprisområde 3. 

Värt att tillägga är att priset vi räknat med är snittpriset över hela året. Laddar du bilen på natten är elen oftast mycket billigare. Försök att ladda din bil nattetid mellan 23-06 eller på helgen. 

Kostnad för el: 

2 x 0.8520 = ca: 1, 70 krona per mil

Rörlig elnätsavgift, moms och skatt: 

Utöver elen tillkommer elnätsavgift. Kostnaden för elnätet är olika beroende på var du bor och vilket elnätsbolag du har.

Vi använder Boo Energis elnätsavgifter i exemplet nedan. Den rörliga avgiften för elnätet är för närvarande 26,25 öre/kWh inklusive moms. 

Sedan tillkommer energiskatt som 2024 är 53,5 öre/kWh inklusive moms. 

Kostnad per mil 3,29 kr

  • Elförbrukning: 2 kWh/mil
  • Pris el: 1,70 kr
  • Pris elnät: 0,52 kr
  • Pris energiskatt: 1,07 kronor 

Totalt: 3,29 kronor inklusive skatt, påslag och moms i elområde SE3.

Kia på Gotland

Vi räknar med ett högt elpris

När det är kallt ökar oftast efterfrågan på el och vi brukar kunna se mycket högre elpriser. Vi räknar istället med ett elpris på 3 kronor/kWh inklusive moms. Priser som var vanligare under 2022. 

Elförbrukning: 2 kWh/mil

  • Pris el: 6 kr
  • Pris elnät: 0,52 kr
  • Pris energiskatt: 1,07 kronor 

Totalt 7,59 kronor inklusive skatt och moms i elområde SE3.

*Elnätsavgift  skiljer sig mellan de olika elnätsbolagen, exemplet ovan är räknat med Boo Energis rörliga nätavgift och vi har använt genomsnittspriset för rörligt elpris för 2023 i elområde 3. För vissa delar i norrland är energiskatten lägre.

 

 

Ladda bilen - Kia Niro

Är det billigare att ladda elbilen på natten? 

Ja, det är billigare att ladda på natten. När du laddar nattetid är kostnaden lägre om du köper el som har ett timavräknat elpris som Boo-portföljen eller Rörligt elpris. Det är det faktiska timpriset (spotpris som det kallas) på elen som styr när det är som billigast att ladda. 

En enkel tumregel är att elpriset nästan alltid är billigast under nattetid mellan 23.00 fram till kl 05.59, där den lägsta prisbilden brukar vara mellan klockan 01.00-04.59.

Boo-appen

Om du vill följa elpriset över dygnet kan du ladda ner vår app. Där får du vid lunchtid varje dag, elpriset från Nord Pool spot för det kommande 24 timmarna, timme för timme. 

Ladda ner vår app

 

 

Alla rättigheter Boo Energi 2024