boo energi logo boo energi logo
Jumbo Solceller

Anslut dina solceller till vårt elnät

Elcertikfikat och Ursprungsgarantier

För varje 1 000 kWh el som du producerar och tillför elnätet erhåller du ett elcertifikat och en ursprungsgaranti.

Elcertifikatsystemet är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el. Ursprungsgarantier är elektroniska handlingar för att garantera ursprunget på el. EC och UG får du av staten, intäkten för certifikaten får du när du säljer dina elcertifikat och ursprungsgarantier. Priset styrs av utbud och efterfrågan. 

Du ansvarar själv för att hitta en köpare för dina EC och UG. Oftast är det leverantören du säljer din solel till som även köper dina EC och UG. 

Vi på Boo Energi köper gärna dina (EC) och (UG) om du säljer din el till oss. Vi köper dina EC och UG löpande till marknadspris. För att få till en automatisk överföring till oss är det en del administration gentemot Energimyndigheten och i våra system, vi måste därför ta ut en uppläggningsavgift (engångsavgift) som för närvarande är 950 kronor inkl. moms.

Som mikroproducent behöver du inte sälja dina EC och UG, utan du kan välja att avstå, det är helt frivilligt.

När vi mottagit avtalet tillsammans med fullmakten och de kompletterande uppgiftera ifrån dig kommer vi:

  • att ansöka hos Energimyndigheten för tilldelning av EC och UG för din solcellsanläggning.
  • ansöka för att öppna ett Cesarkonto och köpa dina erhållna EC och UG löpande tills det att solcellsavtalet sägs upp eller du meddelar oss annat.

pdfAvtal + Fullmakt EC och UG       pdfKomplettering för EC och UG

Prisexempel från 2019: 

Snittpriset för ett elcertifkat var 74 kronor, dvs 7,40 öre per kWh och ursprungsgarantierna köpte vi för 0,60 öre per kilowattimme. Detta innebär att vi i snitt betalade 8 öre/kWh för våra kunders EC och UG under 2019. 

Om du har en anläggning med beräknad årsproduktion på 10 000 kWh och vi ponerar att du tilldelas 5 elcertifikat per år (helt beroende på produktion). Med 2019 års snittpris hade vi på Boo Energi betalat 400 kronor för dina EC och UG löpande under året. 

Prisexempel från 2020:

Priset på elcertifikat har sjunkit under 2020 och hade i november ett pris på bara 2 kronor, det vill säga endast 0,2 öre/kWh. Det gör att det i dagsläget inte är lönsamt att sälja sina EC och UG för ekonomisk vinning.

Här nedan finns vårt avtal tillsammans med Energimyndighetens fullmakt och kompletterande uppgifter som du behöver skickat till oss för att komma igång (detta förutsatt att du även säljer din el från dina solpaneler till oss). 

Är du intresserad av ladd eller sol, fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack, vi hör av oss till dig inom kort!

Boo Energi


Värmdövägen 657
Box 103
132 23 SALTSJÖ-BOO
08 - 747 51 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Alla rättigheter Boo Energi 2016

Karta

Adress