boo energi logo boo energi logo

Nyhetsbrev - oktober

Mer miljömärkt el i vår verksamhet och till våra grannar 

I början av oktober kopplades våra 300 solpaneler in på nätet. Det betyder att de som bor i närheten av vårt kontor får mer miljömärkt el i sina eluttag.

Nedan förklarar vi skillnaden på köpt el och elleveransen. Du som redan har koll på detta, kan hoppa över texten nedan och kika på vår film i stället.

Den el du köper 

Du bestämmer vilken el/energi mix du vill köpa från din elleverantör. När du köper grön el som är ursprungsmärkt, betyder det att du betalar för el som skapats från förnybara energikällor. Väljer du miljömärkt el på Boo Energi kommer den från 72 % vattenkraft, 13 % vindkraft, 13 % biogas och 2 % från solenergi.

Den el som levereras 

Den el som sedan levereras är den faktiska elektriciteten som strömmar in i ditt hem. Oavsett vilken typ av el du köper, blandas elektronerna i det gemensamma elnätet med el från olika källor, inklusive fossila bränslen som kol och naturgas. Detta innebär att elen som faktiskt når ditt hem kan vara en blandning av olika energikällor.

Elen tar alltid den närmaste vägen, vilket innebär att de som bor i närheten av vårt kontor får mer el från solenergi än tidigare.

När du köper miljömärkt 

När du väljer att köpa ursprungsmärkt grön el innebär det att du stöder produktionen av förnybar energi och bidrar till att minska miljöpåverkan, även om den el som når ditt hem kan vara en blandning av olika källor. Genom att välja grön el bidrar du till en mer hållbar och miljövänlig energiproduktion.

Viktigt att veta är att vi alltid klimatkompenserar extra 

Som vår kund har du alltid möjlighet att välja ursprungsmärkt el från förnybara energikällor. Vi klimatkompenserar dessutom extra för all el vi säljer, vilket gör att den miljömärkta elen även är 110 procent klimatpositiv. 

Se vår film och kolla in hur mycket vårt tak producerar just nu

För att se hur vårt tak ser ut uppifrån numera, så har vi spelat in en kort film, där vi berättar mer om vårt solpanelsprojekt. Du kan även via vår hemsida följa produktionen från våra paneler, varje dag om du vill....

Här kan du läsa mer om projektet och hur mycket våra paneler producerar.

Solpanel gubbar

Rörligt elpris och Boo-portföljen i november

Nordisk energimix - exklusive ursprungsgarantier: 

Boo Energis rörliga genomsnittspris per kilowattimme landade på 42,73 öre exkl. moms och 53,41 öre inkl. moms.

Boo-portföljens genomsnitt per kilowattimme landade på 72,03 öre exkl. moms och 90,04 öre inkl. moms.

El från förnyelsebara energikällor (110 % klimatpositiv el): 

Det rörliga elpriset per kilowattimme inklusive ursprungsgarantier hamnade på 49,73 öre exkl. moms och 62,16 öre inkl. moms.

Boo-portföljens pris per kilowattimme inklusive ursprungsgarantier hamnade på 79,03 öre exkl. moms och 98,79 öre inkl. moms.

Observera att priserna ovan är genomsnittspriset över månaden. Vilket ditt unika genomsnittspris per månad blir beror på hur du använder elen över dygnet. Om du har prismodellen Boo-portföljen är det fler saker som spelar in. 

Här kan du se vår film om Boo-portföljen

När vi i informationen anger priser, så inkluderar det elcertifikat samt Boo Energis inköpskostnader och påslag, men exklusive ursprungsgarantier. Vi använder prisområde 3 (SE3) och Svenska kraftnäts schablonmedelpris för aktuell månad. I historiska värden anger vi alltid Boo-portföljens ”baspris”, vilket är utan marknadsprisanpassning. Vi anger om priset är exkl. alt. inkl. moms. 

Telefon

Vi beklagar långa svarstider i appen 

Vi är medvetna om att vi har långa svarstider i vår app för närvarande. Anledningarna är flera, men bland annat går det extra långsamt just nu till följd av de nya reglerna för kvartsrapportering som vi berättar mer om nedan. 

Vi har av våra systemleverantörer fått information om att det snart kommer bli bättre och vi bevakar det dagligen. 

Tack för ditt tålamod!

Konferens

Kvartsrapportering

Den 1 november 2023 trädde kraven på kvartsrapportering i kraft. De nya föreskrifterna följer kravet i EU:s balansförordning som anger att tidsperioden för avräkning av obalanser ska ske var 15:onde minut. Det görs bland annat för att kunna möta den ökade mängden av sol- och vindkraft och hjälper Svenska kraftnät att snabbare upptäcka när det blir höga eller låga belastningar i elnätet.

Kvartsrapporteringen innebär till en början inget för dig som är kund. Du kommer på din faktura, i vår app och på mina sidor, se pris per timme precis som tidigare. 

Du kommer fram till årsskiftet 2024/2025 se dina timvärden på ”Mina sidor” samt i vår app precis som tidigare. Från 2025-01-01 kommer kvartsvärden att redovisas enligt föreskrifter från Energimarknadsinspektionen. 

Troligen kommer du framåt även att kunna välja elavtal som mäter din elanvändning per kvart.

Nord Pool spot

Brukar du följa elpriset på Nord Pool spot kommer det inte heller där ske någon förändring till en början utan de rapporterar elpriset per timme, precis som förut.  

Smarta elmätare i vårt elnätsområde

Bor du i vårt elnätsområde så är det troligt att du har en ny smart elmätare. Vi ha ca 14 000 hushåll i vårt elnät och av dessa är det enbart 75 fastigheter där vi ännu inte bytt till den nya smarta elmätaren. Målet är att de som ännu inte fått sin mätare utbytt ska få det innan året är slut. Det är den smarta elmätaren som kommer kunna visa kvartsvärden från början av år 2025.

På energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om kvartsmätning

Förändringar i Boo-portföljen

Boo-portföljen syftar till att erbjuda ett mer stabilt elpris med lägre risk över tid. Genom planerade prissäkringar kan vi minska kraftiga prissvängningar vilket medför att elpriset följer marknaden, men i en mer kontrollerad form än med ett rörligt elpris.  

Boo-portföljen har sedan starten 2015 haft ett genomsnittspris som över tid varit lägre än det rörliga elpriset. 

Under sommaren 2021 upplevde vi större prissvängningar på elmarknaden än tidigare. Detta har lett till att vi justerat vår metod för prissäkring i Boo-portföljen.

Ny modell för prissäkring

Med den nya modellen behöver vi inte prissäkra lika mycket som tidigare, men möjligheten att prissäkra 100% av den beräknade elvolymen finns fortfarande kvar. Dessutom kan vi agera på marknaden genom att sälja finansiella kontrakt om det skulle behövas. 

Dessa förändringar gör att vi kan hantera prissvängningarna mer fördelaktigt och förutsättningar för ett mer positivt finansiellt resultat skapas på den nya och krävande elmarknaden. 

Här kan du läsa mer om hur Boo-portföljen fungerar.

Solpaneler

Stort intresse för energitjänster 

Vår matsal fylldes av intresserade när vi i bjöd in till informationskväll en mörk oktoberkväll här i Boo. Tillsammans med vår installationsparter GoSol berättade vi om solpaneler, energilagring, installationsprocessen, kostnader, produktion och laddboxar. Vi fick kloka frågor som gjorde att kvällen blev både intressant och värdefull för oss som var på plats.

Hade du inte möjlighet att komma, men vill veta mer om solceller?

Digitala verktyg gör det möjligt att ta fram en beräkning av just ditt hustak utan att vi behöver åka ut till dig på plats. Du kan förbereda svaren på följande frågor: 

  • Har du en en- eller två plans villa?
  • Vilket yttermaterial har ditt tak?
  • Hur många grader lutar det?
  • Finns något som skuggar?

Därefter kan vi via ett program ta fram din takyta och räkna ut hur många paneler som får plats. Vilket ger en prognos för den ungefärliga produktionen.

Här kan du fylla i en intresseanmälan om du vill veta mer om solpanel eller lagring

Den 27 oktober firade vi vår montör Micke som fyllde 60 år 

Micke är en glädjespridare av rang och har arbetat tillsammans med oss på Boo Energi i 22 år. Dessutom är han en bra problemlösare och ni förstår att det finns mycket kunskap i denna man som varit med oss så länge. Det är ofta Micke ni ser i vår skylift ute på vägarna.

Vi sjöng en sång och kunde välja på tre olika sorters tårta innan Micke for i väg för att fira med sin familj. 

604 Järforsen i triss

Nacka Hockey 

Om du gillar hockey, kanske du noterat Nacka Hockeys nytryckta matchställ med vår snygga logga på axeln? Vi är riktigt nöjda med placeringen och tycker att dräkterna fått sig ett rejält lyft.

Denna säsong har Nacka Hockey satsat på lite yngre spelare, och det ska bli spännande att följa utvecklingen under säsongen. De har inlett starkt och ligger just nu fyra i tabellen när 11 matcher spelats. Serien leds just nu av Järfälla.

Låt oss heja på och stötta deras framgång under säsongen!

Söndagen den 12 november 

Nästa match i Nacka Ishall spelas nu på söndag klockan 14:40, motståndare är Sudret HC (Gotland).

Här kan du se Nacka Hockeys kommande matcher

Nacka Hockeyy

En dagsutflykt i Boo - En kund delar sin laddningshistoria 

Har du precis beställt en laddbar bil, eller om du går i tankar att snart byta bil, kika gärna på vår korta film där en av våra kunder, Henrik, berättar om hur han resonerade innan han beställde sin laddbox. 

Henrik tog emot under en fin, men kall höstdag i början på oktober. Tack för att du ställde upp med ditt hem, din bil och din tid!

Att tänka på innan man beställer  

Vi har även uppdaterat vår hemsida med de vanligaste frågorna och svaren som våra kunder ställer när det kommer till laddbox. När du klickar på knappen nedan, kommer du både till filmen och de vanligaste frågorna och svaren. Finns det någon fråga som inte finns med? Hör av dig till oss, så kan vi komplettera med fler frågor och svar.

Undvik att ladda bilen i vanliga vägguttag

Ett vanligt vägguttag ska bara användas i nödfall och under en kortare laddningstid. Vanliga vägguttag och motorvärmaruttag är inte dimensionerade för att klara en belastning med hög effekt under så många timmar som det krävs för att ladda en elbil. 

Alla rättigheter Boo Energi 2016