boo energi logo boo energi logo
Jumbo Nyhetsbrev

Nyhetsbrev januari

Uppdaterad: 9 februari 2024

Under förra veckan levererade vinden omkring 50 % över normalt under veckans tre första dagar. Detta samtidigt som temperaturen varit omkring fyra grader över det normala. Vädret vi haft i ett par veckor nu håller i sig fram till tisdag då det väntas ett nytt skifte med rejält kyligare väder igen och med vind som troligen kommer leverera under normalt.

Både Norges och Sveriges vattenmagasin har en lägre fyllnadsgrad mot det normala. Norges vattenmagasin har 44,7 % mot det normala på 50,2 % medan Sveriges fyllnadsgrad är 42,7 % mot det normala på 45,4 %. Den hydrologiska balansen förväntas ligga på +/- 0 TWh i slutet av vecka 6.

Gaspriserna har stigit under den senaste veckan efter att ha försvagats mycket de senaste veckorna. Priset har gått upp på grund av de oroligheter som sker vid Röda havet. Det gör att fler fartyg med naturgas från Qatar tar rutten runt Afrika istället.

En stor naturgasanläggning i Nordamerika Freeport har också haft produktionsproblem vilket bidragit till högre elpriser. Enligt prognosen förväntas Europas gaslager ligga på omkring 50 % fyllnadsgrad när vi kommer in i våren, vilket är högre än snittet.

Sammanfattningsvis började vi februari med ett ganska lågt spotpris som nu sakta ökat med mer kyla och mindre vind. Under denna vecka har medelvärdet legat på drygt 60 öre per kilowattimme exklusive moms och avgifter. Troligen fortsätter trenden på liknande vis under kommande vecka.

IMG 7736

Rörligt elpris i januari 

Nordisk energimix - exklusive ursprungsmärkning:
 
Boo Energis rörliga genomsnittspris per kilowattimme landade på 93,24 öre exkl. moms och 116,55 öre inkl. moms.

100 % miljömärkt - el från förnyelsebara energikällor (110 % klimatpositiv el):

Boo Energis rörliga genomsnittspris per kilowattimme landade på 100,24 öre exkl. moms och 125,30 öre inkl. moms och ursprungsgarantier.

Boo-portföljen i januari 

Nordisk energimix - exklusive ursprungsgarantier:
 
Genomsnittspriset per kilowattimme för Boo-portföljen exklusive ursprungsgarantier landade på 105,89 öre exklusive moms och 132,36 öre inklusive moms. 

100 % miljömärkt - el från förnyelsebara energikällor (110 % klimatpositiv el):
 
Genomsnittspriset per kilowattimme för Boo-portföljen inklusive ursprungsgarantier landade på 112,89 öre exklusive moms och 141,11 öre inklusive moms. 

Observera att priserna ovan är genomsnittspriset över månaden. Vilket ditt unika genomsnittspris per månad blir beror på hur du använder elen över dygnet. Om du har prismodellen Boo-portföljen är det fler saker som spelar in. 

Här kan du se vår film om Boo-portföljen

När vi i informationen anger priser, så inkluderar det elcertifikat samt Boo Energis inköpskostnader och påslag. Vi använder prisområde 3 (SE3) och eSetts medelpris för aktuell månad. I historiska värden anger vi alltid Boo-portföljens ”baspris”, vilket är utan marknadsprisanpassning. Vi anger om priset är exkl. alt. inkl. moms. 

Ladda ner vår app

Från och med februari erbjuder vi enbart miljömärkta elavtal igen 

Boo Energi valde redan 2014 att enbart sälja el som är producerad från förnyelsebara energikällor. En ståndpunkt vi varit väldigt stolta över.

Ursprungsgaranti (UG)

I slutet av 2022 när klimatkraven ökade bidrog det till att företag och större industrier blev tvungna att agera kraftigt för att minska CO2-utsläppen. Det gjorde att priset på ursprungsgarantier (UG) ökade markant. Under hela förra året har en ursprungsgaranti kostat mellan 8-9 öre/kilowattimme exkl. moms.  

En ursprungsgaranti (UG) är ett elektroniskt certifikat som visar hur och var den miljömärkt elen vi säljer är producerad. Det är Energimyndigheten som godkänner vilka produktionsanläggningar som har rätt att få UG och det är även energimyndigheten som utfärdar UG. All miljömärkt el som vi säljer köper vi in ursprungsgarantier för.

När priset gick upp så väldigt mycket bestämde vi att som kund hos oss skulle man ha möjlighet att välja bort miljömärkningen.

I och med att hushållen fick större utgifter, inte bara för el utan även ökade drivmedels-, livsmedel- och räntekostnader ville vi kunna erbjuda ett elpris som var lite lägre för de människor som hade det extra tufft ekonomiskt.

Vi hoppades att trenden på stigande UG-priser skulle vara övergående och att vi snabbt skulle kunna gå tillbaka till att enbart sälja förnybar el igen. Den dagen är nu äntligen här! 

Nu erbjuder vi enbart miljömärkt el igen när ett elavtal tecknas

Från och med februari 2024 är det miljömärkt el vi erbjuder igen, enbart till 100 % från förnyelsebara energikällor. Elen är även klimatkompenserad med 10 % extra, vilket innebär 110 % klimatpositiv el.

El som inte är miljömärkt

Om du valt att tidigare köpa el som inte är ursprungsmärkt, även kallad Nordisk Energimix kommer du fortsatt att kunna göra det en tid. Vår önskan är förstås att du väljer miljömärkt igen, nu när priset är lägre.

Det nya priset är nu 3,75 öre/kWh inklusive moms för att köpa miljömärkt. 

Bor du i villa och använder 20 000 kilowattimmar per år, så betalar du ca 60 kronor i månaden för att köpa el som är miljömärkt. Bor du i lägenhet är kostnaden istället 6 kronor/månad. 

Nordisk energimix  - el som släpper ut 468 gram/kWh

El som inte är miljömärkt brukar även kallas Nordisk energimix, den kommer från ospecificerade energikällor som även kan vara fossila och hade 2022 ett utsläpp som var 468 gram koldioxid/kWh. El som är miljömärkt har inga utsläpp av koldioxid när den produceras.  

Värdet för den Nordiska energimixen justeras en gång per år och presenteras av Energimarknadsinspektionen. Värdet för 2023 kommer att presenteras i sommar.  

Vill du byta till miljömärkt el igen?

Köper du Nordisk Energimix idag, men skulle vilja köpa miljömärkt. Berätta det för oss genom att fylla i dina kunduppgifter via formuläret som finns på vår hemsida.

Är du osäker på vilken mix du köper idag. Titta på din faktura, där står det tydligt på första sidan och på specifikationen på andra sidan. 

Jag vill byta till miljömärkt el som släpper ut 0 gram koldioxid per kilowattimme 

 Tre bilder med reco

Av Sveriges energibolag är vi topp 3 

Vi är riktigt glada och tacksamma över att för sjunde året i rad bli rekommenderade av Reco, Sveriges största rekommendationssida. Vi har sedan starten i stort sett legat på samma betyg, ett snitt på 4,3 av maximala 5, det gör att vi hamnar på topp tre av Sveriges alla energibolag.

Tack till alla er, som tagit er tid att skriva ner några rader om hur ni upplever oss!

Här kan du se vad över 1 000 kunder skriver om oss 

Vi ställer ut besök oss där

Vi täller ut på Nacka Företagarträff den 22 februari 

Nacka företagarträff arrangeras av Företagarna i Nacka och Nacka Kommun. I år firar företagarträffen 30 år och vi från Boo Energi är på plats enligt tradition. 

Vill du komma på förmiddagen behöver du köpa biljett men eftermiddagen är helt kostnadsfri. Träffen hålls på Nacka Strand Möten och event.

Här är några punkter från programmet den 22 februari.

  • AI, vad det svider med Gustaf Tadaa
  • Magi, mingel och överraskningar
  • Få större effekt i företaget genom tillit med Ami Hemviken
  • Presentation av vinnarna till årets Nackapriser 
  • Träffa representanter från företagen som ställer ut
  • Jubileums AW

Varmt välkommen och träffa oss och de andra företagen som är där. 

Eftermiddagen är gratis. I biljetten ingår fri entré och tillgång till eftermiddagsprogrammet med inspirerande föreläsare, prisutdelning, mingel och AW.  

Har anmäler du dig till Nacka Företagarträff! 

In action

Kallt väder och snömodd påverkar räckvidden för din elbil 

Om du har elbil så har du troligen märkt att du inte kommer lika långt på en "tank" när det är kallt. En stor skillnad mellan elbilar och fossildrivna bilar är att ingen restvärme skapas av motorn.

När det är riktigt kallt kan du räkna med att en stor del av din laddade batteribank går till uppvärmning till kupén.

Dessutom påverkar även svårt underlag, som till exempel snömodd räckvidden, när det blir moddigt blir det mer motstånd vilket gör att mer kapacitet från batteriet går åt.

Det tar även längre tid att ladda bilen när det är kallt. Batteriet behöver komma upp i temperatur innan strömmen går in i batterierna.

Det är därför extra viktigt att ha lite större marginaler vid kallare temperaturer när du kör en elbil, särskilt vid sämre underlag.

Om du går i bilbytartankar så har vi tagit fram några räkneexempel för vad det kostar att "tanka"  en laddbar bil. 

Vad kostar det att ladda en bil - inklusive el, elnät, skatt och avgifter

Snöigt väglag

Det var många som ville veta mer om solceller och laddning

Vår matsal fylldes med nyfikna människor när vi bjöd in till informationskväll här på Boo Energi i slutet av januari. Tillsammans med vår installationspartner GoSol berättade vi om solceller, energilagring, installation, kostnader, produktion och laddboxar.

Hade du inte möjlighet att komma, men vill veta mer om solceller?

Digitala verktyg gör det möjligt att ta fram en beräkning av just ditt hustak utan att behöva åka ut till dig på plats. Förbered gärna svar på följande frågor:

  • Har du en- eller två plans villa?
  • Vilket yttermaterial har ditt tak?
  • Hur många grader lutar det?
  • Finns något som skuggar?

Därefter kan vi via ett program ta fram din takyta och räkna ut hur många paneler som får plats på ditt tak. Det ger oss en prognos för den ungefärliga produktionen. Du kan fylla i en intresseanmälan på vår hemsida om du vill veta mer om solpanel eller lagring. 

Här kan du läsa mer om solceller och fylla i en intresseanmälan

Solpanel

Hur påverkar solceller värdet på huset? 

Bostadssajten Booli har sammanställt en analys över hur solceller egentligen påverkar värdet på ett hus. Enligt Booli höjs värdet betydligt mer än vad man tidigare trott, enligt Christopher Madsen som är analytiker på Booli.  

Värdet på ditt hus kan öka med ca 250 000 kronor 

Analysföretaget understryker att det verkligen handlar om en markant förändring på kort tid. En anledning kan vara att uppvärmningsformen blivit en allt viktigare fråga vid bostadsköp och att köparen uppenbarligen nu är beredd att betala extra för ett hus med solpanel. 

I snitt höjs värdet på ett hus med 250 000 kronor om solceller installeras, enligt analysens resultat från i år. Boolis undersökning visar också att värdet ökar mer än vad husägarna faktiskt betalade för installationen. 

– Även om det handlar om en stor investering, så kan husägare som flyttar innan de har tjänat in investerings-kostnaden i många fall glädjas åt ett högre försäljningspris, säger Christopher Madsen.

Källa: Booli 

Här kan du läsa hela analysen från Booli 

Dagvandra i Orminge 

Tanken med dagvandringen i Orminge är att skapa trygghet, särskilt för barn när de lämnar skolan. De gör det även svårare för kriminella gäng att rekrytera nya skolbarn. Alla som deltar i vandringen gör det ideellt, med stöd från Boo Energi, Nacka kommun och andra företag som sponsrar med fika mm.

Vill du också vara med och dagvandra?

Under 2023 genomförde gänget 108 vandringar i Orminge. I genomsnitt deltog 13 personer vid varje tillfälle. Alla som vill är välkomna att hänga med. 

Varje onsdag mellan klockan 13:45-16:00 är de ute och går. Du behöver inte anmäla dig utan bara dyka upp vid Boo Folkets hus i Orminge. 

Matchvärd i Nacka Bollhall 

I lördags var vi på Boo Energi utsedda till matchvärdar och på plats i Nacka Bollhall när Skuru välkomnade Kristianstad.

Maria fick äran att utse och dela ut priset till matchens lirare som denna gång föll på Skurus nummer 10, Clara Petersson Bergsten som imponerade på högerkanten och avslutade första halvlek med ett äkta hat trick. Tillsammans med Alexandra Bjärrenholt och Jennifer Johansson bidrog de till en imponerande målskörd på 15 mål för laget.

Ett stort grattis till Skuru IK för en klar seger med siffrorna 36-28.

 Skuru 2024

Alla rättigheter Boo Energi 2024