boo energi logo boo energi logo
En lysande mix

Elpriset

Skenande elpriser - Hur påverkar det min elräkning?

Det har med all anledning varit stort fokus på elpriset som skenat sedan september.

Elprisets utveckling påverkas av många faktorer, där den producerade elen måste kunna levereras till alla delar i landet där vi använder elen i våra hushåll, företagsverksamheter osv. Det vill säga att produktion och konsumtion av el måste vara i balans hela tiden.

Produktionen av el i form av vind- och vattenkraft är stor i norra delarna av landet samtidigt som elanvändningen inte är lika stor. Omvänt är det i mellersta och södra delarna av landet, där elproduktionen är mindre i förhållande till hur mycket el vi använder.

Överföringen av el från norra delarna av landet till mellersta och södra delarna av landet sker via ett stamnät (elens motorväg genom landet). Med ökad elanvändning i landet samtidigt som stamnätet inte utvecklats i den takt som behövs (det behövs fler filer på motorvägen) får vi problem med överföringen av elen ifrån norr till söder när elanvändningen ökar, vilket innebär att vi måste importera el från Europa. Där är priserna ännu högre på grund av ett antal faktorer, vilket gör att även prisbilden i Sverige ökar kraftigt.

Elpriset

Vad är det då som påverkar att vi har hamnat i denna situation som påverkar elpriset så pass kraftigt?

Det finns både långsiktiga och kortsiktiga faktorer. Politiken har en långsiktig och kortsiktig påverkan. Genom att inte bygga ut stamnätet tillräckligt så vi kan transportera elen enligt önskemål, i kombination med nedreglering av kärnkraften (baskraft för mellersta och södra delarna av landet) gör att vi får obalans i landets elnät. Kärnkraften ersätts med bland annat vindkraft. Då vi ännu inte är framme teknikmässigt gällande lagring av el och vindkraften innebär det att vi i dagsläget inte har en grundproduktion i mellersta och södra delarna av landet som klarar av de allt högre elanvändning som sker för att klara av den klimatutmaning vi måste hantera för att klara av vår planets hårt ansatta situation. Högre elanvändning sker genom att vi byter ut fossila bränslen som olja, kol och gas (bilar, industri, uppvärmning mm) mot förnyelsebar el. Allt detta skapar en obalans som blir allt mer kännbar på elpriset.

Kortsiktigt är vädret den stora påverkningsfaktorn. Mycket vatten i våra vattenkraftverk skapar mycket baskraft och därmed en mer stabil elprisbild, med undantag för överföringsproblematiken via stamnätet. Vinden har en väldigt stor påverkan på elpriset i närtid. Vindkraften, som är utbyggd i hela landet samt i Europa, sänker priserna kraftigt vid de tillfällen det blåser mycket. När det inte blåser och lite kallare väder samtidigt som vi har ”normal verksamhet” i landet så ökar elpriset. Den tredje väderfaktorn är hur kallt/varmt vi har det. Vädrets temperatur styr vår efterfrågan av el. Ju kallare det är desto större efterfrågan på el vilket gör att alla mekanismer enligt ovan slår in. Då blir priset dyrare. Omvänt gäller om det är milt väder och om det blåser.

Hur kan gaspriset i Europa påverka Sveriges elpris?

För att koppla till import av el från Europa är gas den energikälla som för stunden bestämmer elpriset, då Ryssland, enkelt förklarat, minskat leveransen av gas till Europa i en sorts handelskrig för att få sälja mer gas framöver. Gaspriset är nu uppe på rekordnivåer, när efterfrågan på gas är stor i Europa medan tillgången är låg. Då det är den dyraste energikällan som styr elpriset gör det att elpriset höjs även i Sverige när efterfrågan på gas ökar i Europa. Även de ökade koldioxidutsläppen gör att priset på el stiger. 

Gastransport

Utbud och efterfrågan

Summerat innebär det att elpriset styrs av utbud och efterfrågan, där efterfrågan av el prissätts timme för timme av den dyraste energikällan så att efterfrågan av el täcks upp. När vi har obalans i landets elproduktion och överföringen av den producerade elen i norr inte ”kommer fram” till mellersta och södra delarna av landet, där efterfrågan är som störst, måste vi importera el från Europa.

Är elen billigare på natten? 

Ja, elen är billigare på natten i och med att efterfrågan av el är lägre. När du använder el nattetid är kostnaden lägre om du har avtalsformerna Boo-portföljen eller timavräknat rörligt elpris hos oss. Det är det faktiska timpriset på elen som styr när det är som billigast att använda el. 

På natten när vi sover är elpriset som lägst. De dyraste timmarna hittar du på morgonen när vi går upp, tänder lampor och brygger kaffe och på kvällen, när vi kommer hem lagar middag, tittar på tv, diskar och tvättar.

En enkel tumregel är att elpriset nästan alltid är som billigast under timmarna mellan 23.00 fram till kl 05.59 och den absolut lägsta prisbilden brukar vara mellan klockan 01.00-04.59.

Bilden visar hur priset varierar över dygnet

Prisuppgiften du ser på din elräkning är ett uträknat medelvärde av din användning över dygnet, inklusive vårt påslag och elcertifikatsavgift.

Elpriset med tid och pris

Exemplet ovan visar spotpris* och avser prisområde 3, den 15 december.

*Spotpris är det elpris som vi som elhandlare betalar på elbörsen Nord Pool. Spotpriset uppdateras varje timme och påverkas av utbud och efterfrågan på marknaden.

Nattbild från Sjöstan

Några siffror från året 2021

Det genomsnittliga systempriset på elbörsen Nord Pool Spot blev 63 öre/kWh år 2021, en ökning med 52 öre jämfört med 2020, motsvarande 554 procent enligt ett pressmeddelande från Energiföretagen. 

I genomsnitt var elpriset i Malmö 15 öre/kWh högre än i Stockholm och 39 öre/kWh högre än i Sundsvall och Luleå.

I Stockholm och Malmö noterades det högsta timpriset till 646 öre/kWh den 6 december klockan 16–17. I Luleå och Sundsvall uppgick årets högsta timpris till 371 öre/kWh den 29 november samma tid. Nämnda priser är exklusive moms. 

Vinterbild elnät

Vi jämför december 2020 med december 2021

Vi har jämfört skillnaden för rörligt elpris och Boo-portföljen för en lägenhet och villa om du haft oss på Boo Energi som elleverantör. De olika exemplen nedan avser prisområde 3 inkl. moms. Observera att det endast avser el och moms. Elnät och månadsavgift är inte medräknat i de olika exemplen nedan. 

Rörligt elpris (46,53 öre/kwh dec 2020  jämfört med 244,45 öre/kWh 2021) 

Elen för en lägenhet som förbrukar 200 kWh/mån kostade i december 2020, 93 kronor och i december 2021 var priset istället 489 kr/mån. Om vi istället gör jämförelsen med en eluppvärmd villa som förbrukar 2 000 kWh per månad blir skillnaden så klart större 930 kronor resp. 4 890 kronor.

Boo-portföljen (58,28 öre/kWh 2020 jämfört med 107,68 öre/kWh)

Att jämföra Boo-portföljen är svårare, då priset avgör när du som kund tecknar dig för Boo-portföljen i och med att en viss del är bundet och en viss del är rörlig. Det vi med säkerhet kan säga är att Boo-portföljen absolut varit det bästa valet över tid. Under 2020, när vi var mitt i pandemin samt att vi hade det mildaste året sedan 1756, sjönk elpriserna till rekordlåga nivåer, var det rörliga elpriset lägre än Boo-portföljen. 

Boo-Portföljen har sedan starten för sex år sedan i snitt haft ett pris som varit 6,32 öre lägre än rörligt elpris. 

Exempel: Om du gick in i Boo-Portföljen i december 2020 betalade du 112 kronor för den använda elen om du förbrukade 200 kWh i jämförelse med 215 kronor 2021.

Bor du i en eluppvärmd villa (2 000 kWh) skulle skillnaden mellan december 2020 och 2021 bli 1 165 kronor resp. 2 154 kronor.

Nedan ser du en graf över prismodellerna rörligt elpris och Boo-portföljen med start i november 2015

Jämförelse rörligt elpris och boo portfljen 2

I priserna ingår elkraft, elcertifikat och påslag, exkl. moms. Boo-portföljens linje är blå och rörligt elpris orange. 

Boo Energi


Värmdövägen 657
Box 103
132 23 SALTSJÖ-BOO
08 - 747 51 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Alla rättigheter Boo Energi 2016

Karta

Adress