boo energi logo boo energi logo
Jumbo - kilowattimme

Hur mycket är en kilowattimme?

Vad är "normal" elförbrukning?

Uppdaterad: 14 juni 2023

Generellt brukar man säga att ungefär 60% av energianvändningen i ett hushåll går till uppvärmning. Cirka 20% går till varmvatten, disk och dusch medan resterande 20% går till hushållsel. I hushållselen brukar man räkna in el som går till kyl, frys, tvätt, belysning, matlagning och andra elektroniska apparater. 

Generellt brukar man säga att ungefär 60% av energianvändningen i ett villa-hushåll går till uppvärmning. Cirka 20% går till varmvatten, disk och dusch medan resterande 20% går till hushållsel. De som bor i lägenhet har oftast uppvärmningen och varmvatten inkluderad i sin hyra och då förbrukas bara hushållsel. I hushållselen brukar man räkna in el som går till kyl, frys, tvätt, belysning, matlagning och andra elektroniska apparater. 

Förbrukning om du bor i villa

Statistiska centralbyrån har tagit fram olika typkunder för el och normal energiförbrukning för en villa är ungefär 20 000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el så ligger snittanvändningen på ungefär 5 000 kWh/år.  

Notera att detta varierar och beror på flera olika parametrar. Vilka apparater som finns i huset, hur stor villan är, hur många som bor i hushållet osv. Dessutom varierar elförbrukningen över året och vi använder generellt som mest el i december och januari. 

Elförbrukning i lägenhet

Statistiska centralbyrån har även tagit fram olika typkunder för el, en normal energiförbrukning för en mindre lägenhet är ungefär 2 000 kWh/år och en större lägenhet använder ungefär 5 000 kWh/år. Schablonvärdena gäller bostäder som inte använder el för att värma upp bostaden.  

Hur kan jag själv räkna ut hur mycket el som går åt? 

Watt (kWh)

Det som går på el och är i drift har en viss effekt och förbrukar energi. Detta mäts i Wattimmar (Wh) för att få det begripligt mäter vi det i tusental dvs kilowattimmar (kWh). På samma sätt som exempelvis bilens hastighet som mäts i kilometer per timme (km/h) och inte meter per timme.

Dina eldrivna saker är oftast uppmärkta med hur mycket effekt den förbrukar i enheten Watt.

Förbrukning barn

Några räkneexempel: 

I nedanstående exempel, har vi enbart räknat med vad priset på elen är, alltså den el du använder. Detta då elnätsavgifterna varierar beroende på vilket prissättning din elnätsleverantör använder.

Elpris i våra exempel nedan 60 öre/kWh: 

Vi har räknat på ett elpris som är 60 öre/kWh. Boo Energis rörliga genomsnittspris var i april 64 öre och i maj 48 öre (exkl. moms och ursprungsgarantier.  

Elelement

Om du har ett elektriskt element (1 000 watt(W) som värmer på full effekt under tre timmar förbrukar du 3 x 1 000= 3 kWh till en kostnad 1.80 kronor. (Ett element är inte på hela tiden eftersom det har en termostat, som stänger av elementet vid en viss temperatur. 

TV

Om din TV har effekten 120 watt(W) och är påslagen i tre timmar förbrukar den 120 x 3 = 0,36 kWh, till en kostnad av 21,6 öre.

Ladda mobilen 

Har din mobilladdare en effekt på 5 watt(W) som laddas i 2 timmar kostar blir det 5 x 2 = 0,02 kWh, till en kostnad av 1,2 öre.

Dammsuga

När du dammsuger en halvtimme och dammsugaren har effekten 1 500 watt så har du använt 1 500 x 0,5 = 0,75 kWh till en kostnad av 45 öre.

Dammsuga mellanbild

Elpriset består av flera delar:

Lagen kräver att din elräkning är uppdelad i två delar.

Elnätskostnaden:

Elnätskostnaden är den kostnaden som går till ditt elnätsbolag (om du bor i Saltsjö-Boo är det Boo Energi som är din elnätsleverantör). Avgiften du betalar går till att elnätsleverantören ska kunna underhålla, utveckla och förstärka elnätet (elkablarna som går till din bostad). Elnätsfakturan består av 3 delar, en fast kostnad, en rörlig del och en del som går till staten i form av en energiskatt. 

Elhandelskostnaden (den el du förbrukar):

Det du betalar för din el har du möjlighet att påverka i större utsträckning. Dels kan du försöka använda mindre el vid vissa tillfällen och du kan även se över vilket elavtal du har hos din elhandlare. Vi på Boo Energi har alltid ett konkurrenskraftigt bra pris, med lågt påslag utan onödiga extra avgifter. 

Vi har en favorit, Boo portföljen, prismodellen där vi samlar alla våra Boo-portföljskunder i en portfölj, både konsumenter och företag. Prissäkringar görs löpande framåt, ca 36 månader för att uppnå ett stabilt elpris över tid och slippa kraftiga prissvängningar.

Skatt, moms och myndighetsavgift:

Utöver elnätsavgift och priset för den el du använder tillkommer, energiskatt, moms och myndighetsavgift. Energiskatten ändras oftast varje år och delar av Norrland samt utvalda företagsbranscher har lägre energiskatt.  I början av varje år betalar du en myndighetsavgift på 53,80 kr. Därutöver tillkommer moms på 25 procent som läggs på elhandelskostnaden, elnätskostnaden, myndighetsavgiften och energiskatten.

Snittpriset på el under 2020, 2021 

Snittpriset på el om vi inkluderar nätavgift, elhandelsavgift, skatt och moms har under 2021 varit ungefär 1.50 kronor per kWh. Under pandemiåret 2020 var priset på el mycket lägre, då efterfrågan på el minskade under pandemin och vädret var "elvänligt", då kostade en kilowattimme ungefär 1.20 kronor.

Energiförbrukning

 

Alla rättigheter Boo Energi 2024